El CatSalut (Servei Català de la Salut) ha obert un expedient informatiu a l'hospital de Figueres per tal d'aclarir per què no es va atendre un turista suís que va anar dissabte al centre per tal que se'l miressin després de ser víctima d'un atracament i patir algunes ferides. En no poder pagar els 130 euros de la visita perquè li havien robat els seus diners i la documentació, el centre va declinar fer-li cap tipus de cura.

Ara el CatSalut, que és l'asseguradora pública de salut de la Generalitat, comença un procés informatiu convencional, asseguren fonts de l'ens, i investigarà les causes i el que no va funcionar perquè no s'atengués el turista en el centre sanitari. I per això, buscarà tant la versió del pacient com la del centre. En saber-se l'obertura de l'expedient per part del CatSalut, des de la Fundació Salut Empordà, que és qui gestiona l'hospital de ?Figueres, ahir van declinar fer cap tipus de declaració respecte a això.

Dimecres, però, l'ens de gestió de l'hospital va explicar que aquesta persona es va dirigir a Urgències no per demanar assistència mèdica sinó per un tràmit administratiu que acredités les lesions per adjuntar a la denúncia policial per atracament.

El preu per a les urgències per a un estranger és el mateix en tots els centres però en el cas que no es pugui pagar el que es fa és un document on el pacient es compromet a pagar la factura en un futur. Un fet, però, que en el cas del turista suís no es va produir. Finalment l'home, que va anar acompanyat dels Mossos d'Esquadra fins al centre sanitari de Figueres, se'n va tornar fins a la Jonquera, on també un agent del cos policial el va acabar acompanyant fins al centre d'atenció primària (CAP).

Allà també se li van demanar els 130 euros per la visita en ser una persona estrangera i no disposar de documentació però finalment sí que el varen atendre i li van donar el corresponent informe per tal de poder presentar la denúncia.

El cas es remunta a dissabte passat i com van confirmar fonts dels Mossos d'Esquadra, el turista suís estava a l'àrea de servei de l'autopista AP-7 coneguda com la Porta Catalana de la Jonquera va patir una estrebada i el van atracar, enduent-se-li tot. L'home va caure a terra i va patir ferides i rascades al cos.

La víctima va alertar dels fets els Mossos d'Esquadra i va demanar anar a un centre sanitari perquè se'l miressin, el van acompanyar fins a Figueres per tal que després també pogués presentar la corresponent denúncia. Un cop allà se li van demanar 130 euros però no portava ni diners ni tampoc cap tipus de documentació ja que li havien robat però al centre no se'l va voler atendre si no pagava.

L´home va marxar a disgust i un agent dels Mossos de la Jonquera el va portar fins al dispensari on els facultatius sí que el varen atendre i li van donar l'informe necessari per a la denúncia. En l'atra?cament, quan el turista volia marxar cap al seu país, li van robar tota la documentació, 2.000 euros i les targetes de crèdit que duia a sobre.