Restaurants de Madrid o de Sant Sebastià ja han començat a incorporar Gamba de Palamós fresca a les seves cartes. La Confraria de Palamós s'ha apuntat al carro de les noves tecnologies i ho fa en dos aspectes: d'una banda ofereix la subhasta a la llotja a través d'Internet i, de l'altra, col·labora amb el web gambadepalamos.com, que ven i distribueix el marisc arreu de l'Estat en menys de 24 hores. El patró major de la confraria, Francesc Benaiges, ha recordat que la pesca a la Costa Brava és un ofici tradicional però està convençut que això no ha de suposar un fre per adaptar-se als nous temps: "No volem quedar enrere i estem convençuts que aquest és el camí".

Un particular, amb la complicitat de la Confraria de Palamós, ha estrenat el web per vendre i distribuir el marisc a través d'Internet. Un cop acabada la veda de la gamba, el web ha començat a rebre comandes i, en poc més de dues setmanes, ja ha atès una trentena de peticions.

Benaiges ha explicat que entre els compradors hi ha restaurants de Barcelona, Madrid o Sant Sebastià. Des de la confraria empaqueten la Gamba de Palamós -marca de garantia- que després s'enviarà en caixes d'un quilo a arreu de l'Estat. "De moment l'àmbit és estatal, però nosaltres estem oberts a explorar mercat en qualsevol moment", ha dit Benaiges.

Una de les peculiaritats de la gamba és que aguanta fresca poc temps perquè de seguida s'ennegreix i agafa mal aspecte. La confraria i l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA) estan desenvolupat un nou envàs, en atmosfera modificada i sense cap tipus d'additiu, que ha de permetre que la gamba es mantingui fresca durant més temps.

Actualment, han aconseguit "allargar la vida de la gamba" durant quatre dies i la previsió és arribar a la setmana. L'èxit d'aquest projecte és "clau" per endegar iniciatives més ambicioses per vendre Gamba de Palamós a qualsevol lloc amb garantia de frescor.

La Gamba de Palamós és la captura estrella de la Confraria i representa entre un 30 i un 45% dels ingressos anuals de la llotja. Així, la gamba és un dels pilars de la confraria però no totes les gambes es poden emparar en la marca de garantia Gamba de Palamós. Han de ser gambes de mida mitjana, gran o extra i que n'hi hagi entre 19 i 80 peces per quilo que hagin passat un control de qualitat estricte tant a la barca com quan arriba a la llotja per a la subhasta.

Quant a la subhasta per Internet, ho fan a través d'una webcam perquè els peixaters puguin comprar "des de Girona, des de Madrid o des d'on vulguin".