El grup d'ICV-EUiA de Blanes es mostra totalment en contra d'extreure sorra del riu Tordera per regenerar la platja de s'Abanell com proposa l'alcalde, Josep Marigó, i per això planteja una alternativa: que la sorra s'extregui de la platja de Malgrat de Mar. Els ecosocialistes calculen que es podrien transportar uns 50.000 metres cúbics de la platja de la Pomareda a s'Abanell. De tota manera, el grup creu que aquesta seria una mesura d'urgència per arreglar la manca de sorra en aquests moments, però que se n'han de fer d'estructurals per solucionar el problema de manera defintiva.

ICV-EUiA va anunciar ahir en una roda de premsa la seva proposta per solucionar el dèficit de sorra que pateix la platja de S'Abanell. El regidor Víctor Catalan va destacar que l'existència de dos espigons a la part final del riu Tordera -un a Malgrat i l'altre a Blanes, eviten que la sorra que baixa pel riu pugui arribar al municipi de la Selva quan hi ha garbinades, com passava de manera natural. Sí que va arribant, però, a la platja de Malgrat cada vegada que hi ha llevantada. En aquest sentit, Catalan va destacar que "la platja de la Pomareda fa 105 metres d'amplada i S'Abanell, en canvi, només en fa 15". Per això, "com a mesura d'urgència", ICV-EUiA proposa que s'extregui sorra d'aquesta platja i es traslladi a Blanes. Caldria l'autorització del Ministeri de Medi Ambient i de l'Ajuntament de Malgrat, amb qui encara no han parlat.

Segons va explicar el regidor, la sorra s'extreuria d'una superfície d'uns 20 metres d'amplada per gairebé un quilòmetre de llargada i 1,7 metres de profunditat. Això permetria aconseguir uns 50.000 metres cúbics de sorra. "Només s'extreuria el característic bony de la platja de Malgrat", va afirmar Catalan, que va afegir que així quedaria igualada.

El regidor va voler deixar clar, però, que això no afectaria les dimensions de la platja de Malgrat ni el seu ecosistema, ja que s'extrauria en la franja central. "Es faria respectant la zona de protecció que hi ha a la platja i, fins i tot, les tortugues que hi viuen", va matisar.

Segons els ecosocialistes, l'aportació de sorra a s'Abanell es podria completar amb uns 20.000 metres cúbics més de terra de cantera per posar-la a la base i la de platja a sobre.

Aquestes dues mesures, però, només serien d'urgència, ja que sense altres de més estructurals el problema continuarà igual. En aquest sentit, ICV-EUiA presentarà una moció en el proper ple on demana que es creï una taula de treball formada per l'Ajuntament de Blanes i Malgrat, la Generalitat, Costes de l'Estat, el CEAB i un representant dels càmpings afectats a banda i banda del riu. Volen que la taula redacti un pla d'actuació integral de recuperació del delta de la Tordera i la platja de s'Abanell.

Com a principals solucions estructurals -i basant-se en un informe sobre s'abanell elaborat per un grup d'experts entre els quals n'hi ha del CEAB o la Universitat de Barcelona-, ICV-EUiA proposa que es treguin els dos espigons del final del riu i així poder aconseguir l'aportació natural que fa la Tordera i treure també els pous d'extracció de la dessalinitzadora que estan en desús. El Govern també està treballant perquè es treguin.

Finalment, el grup va recordar que la proposta de l'alcalde de treure sorra del riu "és il·legal" i que a més seria negativa, ja que acabaria amb les aportacions naturals que va fent el riu Tordera.