Brussel·les ha decidit "indultar" les setrilleres dels bars i restaurants. La Comissió Europea va anunciar ahir que aturava el pla que obliga als establiments a servir oli en envasos d'un sol ús i etiquetats, un gest que a la pràctica condemnava a la desaparició les clàssiques setrilleres reutilitzables.

L'autoritat europea va justificar la retirada de la norma per falta de suport sobretot entre consumidors. La notícia ha estat rebuda amb contrastos per part dels sectors implicats: la restauració va celebrar la mesura, mentre que els productors van rebre-la amb indignació.

El comissari europeu d'Agricultura, Dacian Ciolos, va explicar en una roda de premsa que la Comissió va decidir frenar la mesura perquè aquesta "no compta amb un suport ampli", especialment entre els usuaris. En aquest sentit, segons va recollir l'agència EFE, Ciolos va presentarà una nova proposta després de discutir en profunditat amb representants dels consumidors i del sector hostaler.

Un total de quinze Estats membres, (entre ells Espanya, Itàlia, Grècia i Portugal, els principals productors d'oli de la Unió Europea) havien donat suport a la idea dins d'un pla més ampli per promocionar la qualitat de l'oli d'oliva en una votació celebrada la passada setmana al comitè d'experts que s'ocupa d'aquests assumptes.

Aquest suport, que no arribava a la necessària majoria qualificada, deixava en mans de la Comissió Europea la decisió final, que a priori era la de prohibir l'ús de les setrills reomplir a partir del proper primer de gener. No obstant això, Ciolos va anunciar ahir haver "decidit retirar aquesta proposta i no sotmetre-la a adopció".

Reaccions oposades

La notícia va generar reaccions oposades entre el món de l'hostaleria i el de la producció d'oli a les comarques gironines. El coodrinador del col·lectiu de cuina Girona Bons Fogons i vicepresident de l'Associació d'Hostaleria Girona i Radial, Toni Vallory va celebrar la decisió de la Comissió Europea remarcant que "la norma era una salvatjada i hagués acabat repercutint en clients i restauradors".

Per Vallory retirar les setrilleres i substituïr-les per envasos d'un sol ús i etiquetats era una mesura que podia afectar fins i tot el medi ambient i no estava pensada per països amb grans consums d'oli d'oliva. "L'anul·lació d'aquesta normativa demostra que quan hi ha un sector majoritari que s'oposa a una llei que no s'ajusta al territori, Europa té la capacitat de fer-se enrere. Pensàvem que aquesta guerra la teniem perduda", va dir.

Vallory també va explicar que llevat d'algun cas, tots els establiments gironins "són seriosos i serveixen l'oli de forma seriosa i sense enganys", i creu que "enlloc de prohibir s'hauria d'educar per evitar possibles fraus".

Per la seva banda, el responsable d'oli d'oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Joan Segura, expressa la "indignació" per la decisió de la Comissió Europea d'aturar la proposta d'obligar els bars i restaurants a servir oli etiquetat i en envasos no reutilitzables.

Per a Segura, "és un pas enrere. El sector ha avançat molt per millorar la qualitat i també s'ha fet un recorregut a nivell normatiu per regular la comercialització però, en canvi, ara Brussel·les atura el procés. Aquesta decisió és una contradicció amb la defensa de la transparència i la qualitat en l'alimentació que fa la Unió Europea. Ens està empenyent a tornar a la comercialització a granel de l'oli?"

El responsable d'oli d'oliva de la FCAC va afegir que es tracta d'una "decisió errònia, perquè etiquetar correctament l'oli d'oliva és imprescindible tant a l'hora de garantir la transparència i una correcta informació al consumidor com per evitar fraus en el producte".

Unió de Pagesos també va lamentar la retirada, "ja que aquesta decisió afecta tant a productors com a consumidors, tenint en compte que aquest organisme hauria de vetllar per garantir la qualitat i la traçabilitat dels productes agroalimentaris". Per al sindicat, la mesura de prohibir reutilitzar els envasos "garantia que el producte que arribava al consumidor es corresponia amb el producte etiquetat com a oli d'oliva".

El comissari Ciolos va anunciar que es reunirà "en els pròxims dies" amb tots els actors implicats (productors, consumidors i restaurants) per intentar buscar "millors fórmules".