Més d'un centenar de joves escoltes d'agrupaments d'arreu de Catalunya i d'entre 17 i 19 anys participaran aquest cap de setmana a la trobada "Trucaires per l'Empordà" a Capmany. El projecte consistirà a fer tasques de neteja i conservació de boscos en una zona que va ser devastada per l'incendi de l'estiu passat i on "moltes famílies van veure com el seu dia a dia quedava greument afectat".

Les actuacions començaran dissabte i servirà perquè els participants coneixin de primera mà l'estat de la zona de la mà de bombers, membres de l'ADF i famílies afectades. Diumenge, els escoltes faran accions de servei a l'entorn tant del camp de futbol com a cases i conreus. Això suposarà retirar vegetació cremada, tallar arbustos morts, netejar sistemes de rec o construir murs de pedra, entre d'altres. La iniciativa va sorgir el mateix estiu del foc quan alguns escoltes van fundar un grup a la xarxa social Facebook per unir esforços per ajudar la zona afectada. A partir d'aquí i durant aquest curs, diversos grups es van implicar i han fet algunes accions de suport a Capmany, un dels municipis més afectats per les devastadores flames. L'organització l'ha dut a terme la Demarcació de Girona de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya amb el suport de la Fundació Jaume Bofill, ADF Catalunya i l'Ajuntament del municipi on es farà l'activitat.

La trobada té com a objectius promoure l'aprenentatge dels participants, conscienciar-los de la importància de cuidar la natura, fomentar l'escoltisme i el voluntariat arreu de Catalunya i potenciar que els joves escoltes de diferents zones es coneguin entre ells.

Les ajudes d'administracions

L'actuació es farà dies després que la Generalitat anunciés ajudes per recuperar les zones afectades, sense que encara hagin arribat els diners per arreglar desperfectes de mobiliari o senyalitzacions. Malgrat això, l'Estat hi ha destinat 1,9 milions i ja s'han començat treballs de neteja de vegetació cremada a zones com el Panissar, a la Jonquera. Molts municipis, però, ja han fet treballs de millora pel seu compte a l'espera que arribin els ajuts.