El suport de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Girona ha permès posposar el desnonament d'una dona de 32 anys d'origen romanès i el seu fill de cinc anys autista que viuen al primer pis del número 14 de l'avinguda Mariner de Sant Pau de Segúries (Ripollès). La comitiva judicial, acompanyada per agents dels mossos, s'ha presentat minuts abans de les dotze del migdia davant de la casa per portar a terme el desnonament. La quinzena d'activistes s'han plantat davant de l'entrada del pis i han aconseguit, després de dialogar amb la comitiva, que es posposés sense data fixa el desallotjament. "No entenem com actuen les administracions", ha explicat la portaveu de la PAH a Girona, Marta Afuera.

L'afectada és Mònica Lao, una dona de 32 anys, procedent de Romania i que té un fill autista de 5 anys. Des de fa dos anys, viu en el primer pis del número 14 de l'Avinguda el Mariner de Sant Pau de Segúries. L'afectada s'està divorciant de la seva antiga parella ja que, ara fa un any, el marit la va abandonar. Tot i això, el seu antic company viu a tocar d'ella, en el mateix carrer. Actualment, el fill de la parella té una plaça dins del centre d'educació especial Joan Riu de Sant Gregori però l'infant va a casa seva tots els caps de setmana, festius i durant les vacances d'estiu. La Mònica assegura que només cobra el PIRMI i no pot buscar feina perquè no hi ha ningú que es pugui fer càrrec de la criatura.

Tota la problemàtica es remunta ara fa un any quan el company de Lao va marxar de casa. En aquell moment, la propietària del pis li va saber greu la situació que patia la jove i li va rebaixar el lloguer de l'habitatge de 350 euros a 100 euros fins que pogués resoldre legalment la situació. Lao ha ressaltat que, fins llavors, ella no s'havia fet càrrec d'aquesta mena de gestions. javascript:cargarFckEditor('pTexto');"Va ser el meu antic marit que va fer el contracte verbal amb la propietària, jo no entenia com li havia de pagar així que vaig trobar un compte correu seu i tots els mesos, el dia 1 o 2, li ingressava els diners. Ella ho cobrava en negre", ha explicat. La jove tenia greus dificultats per arribar a final de mes i cobrir totes les despeses ja que no tenia cap mena d'ajuda econòmica. Llavors, el passat mes d'agost, la propietària del pis va començar a fer-li "mobbing immobiliari". "Hem passat aquest hivern sense aigua calenta, ens va tallar l'aigua i la pressió, no podia rentar la roba, el nen es va posar malalt a causa del fred i ella m'amenaçava pel mig del carrer dient-me que marxés del pis", ha explicat la jove.

"Tenim els justificants que mostren que Lao va pagar el lloguer"

La seva advocada, Rosana Rodríguez, assegura que tenen els "justificants bancaris" que mostren com la noia va estar pagant "religiosament" cada mes fins el passat febrer. "Ella va deixar de pagar quan es va conèixer la sentència de desnonament", ha ressaltat l'advocada. Martínez ha explicat que va assumir aquest cas de forma "altruista i voluntària" perquè "li va tocar l'ànima". Enmig d'aquesta situació, la noia va posar una denúncia per 'mobbing immobiliari' a la propietària i un altra denúncia per abandonament de família contra el marit de Lao ja que, des de que va marxar de casa, no s'ha fet càrrec de la criatura ni ha ajudat amb les despeses.

D'altra banda, la propietària del pis va presentar el mes de novembre una denúncia reclamant que la jove li devia més de 3.000 euros de lloguer i factures de diversos serveis com la llum o la calefacció. Davant d'aquesta situació, l'advocada de la noia va presentar un recurs a l'Audiència de Girona i diverses mesures per evitar el desallotjament basant-se en la situació que travessava la jove i com això afectaria a l'infant.

A més, el passat 21 de maig van entrar un recurs de reposició per intentar posposar el desnonament i el 20 de maig l'advocada també va presentar un informe del Consorci de Benestar Social del Ripollès on s'especificava que seria necessari aplaçar el desallotjament. "El més sorprenent és que la demanda de desnonament l'han posat només a ella i no a la seva parella que va ser qui va llogar el pis. El jutge no ha tingut en compte res de tot això" ha assenyalat Rodríguez. L'advocada destaca que només demanen aplaçar "un mes o dos" el desnonament. "El temps suficient perquè Lao pugui trobar un lloc on viure", ha ressaltat. "Respectem l'interès de la propietat privada només volem que s'aplaci el desnonament", ha afegit l'advocada.

Una situació "tensa"

Per la seva banda, Lao assegura que està patint una "situació vergonyosa" i ressalta que tot està relacionat amb el fet que el seu cunyat havia estat alcalde de Sant Pau de Segúries. Aquest divendres al migdia, tal i com estava previst, la comitiva judicial s'ha desplaçat fins a l'immoble de Lao i han intentat portar a terme el desnonament. Un desallotjament que no ha estat possible gràcies a l'actuació de la PAH de Girona. Els activistes no han deixat passar a la comitiva judicial - que anava acompanyada d'agents dels mossos- i, tot i la situació tensa que s'ha viscut, no han dubtat en reclamar reiteradament que s'aturés el desnonament.

Fins al lloc dels fets s'ha desplaçat l'alcalde del municipi, Josep Palos (CiU). "El batlle ens ha dit que no és problema seu, que és una cosa judicial i que ell no té res a veure", ha explicat indignada la portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera. "Això és denigrant, ell hauria de ser qui ajudés a la Lao i vetllar perquè ningú es quedés sense casa", ha ressaltat Afuera. En aquest sentit, la portaveu ha assegurat que s'estan donant casos arreu de les comarques gironines de famílies, en situacions de risc i pobresa, a les quals els Serveis Socials els hi retiren la custòdia dels fills. Després de tenir constància del desnonament 'sine die', l'afectada acompanyada per altres membres de la PAH i la seva advocada s'han dirigit als Jutjats de Ripoll per conèixer de primera mà com quedava la seva situació i esbrinar fins quan s'havia aplaçat el desnonament.