L'Ajuntament de Palafrugell aprovarà inicialment la revisió del POUM el pròxim 10 de juny en un ple extraordinari. Posteriorment, la gent interessada hi podrà presentar al·legacions en allò que consideri oportú. Ahir, l'Ajuntament va organitzar una presentació a veïns i entitats del document del Pla urbanístic que anirà al ple, el qual ja té opositors en un sector, el PMU 4.7, que es requalificarà com a sòl urbanitzable al carrer Sard de Calella. Claudi Ripol és un dels veïns de l'entorn que s'oposa a aquesta qualificació que permetrà urbanitzar aquests terrenys -marcats en el mapa que acompanya aquesta informació- i defensa que és un espai natural que s'hauria de conservar. Segons l'alcalde, Juli Fernández, s'hi podran construir una vintena d'habitatges, si bé serà el desenvolupament del Pla de Millora Urbana el que determinarà com seran.

La revisió del POUM de Palafrugell s'ha realitzat el darrer any després que una sentència anul·lés el planejament urbanístic aprovat l'any 2006 arran d'un recurs que va presentar l'entitat Salvem el Crit i Arítjol. Entre els arguments de la sentència per tombar el Pla, hi havia la manca d'informes a l'avaluació ambiental i que vulnerava el Pla Director de l'Empordà. Així, mentre el Pla Director preveia 4.500 habitatges nous al municipi fins el 2026; el POUM en previa 5.306 de nous fins el 2018.

A més, també anul·lava les requalificacions urbanístiques que s'incloïen en tres convenis. I, dins d'aquestes requalificacions que no s'ajustaven a dret hi havia la dels citats terrenys del carrer Sard (que una segona sentència focalitzada en aquest àmbit també va anul·lar). Aquest espai estava qualificat com a sòl no urbanitzable i el POUM del 2006 el requalificava a urbà. Aquesta qualificació la va tombar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè l'espai no reunia els serveis urbanístics necessaris per rebre la consideració de sòl urbà.

Ara, la revisió del POUM contempla aquests terrenys com a urbanitzables, opció a la qual la sentència obria la porta i que l'Ajuntament ha seguit. L'alcalde l'ha justificat perquè el pronunciament judicial reconeixia la possibilitat d'aquesta figura urbanística i perquè es contempla com un dels espais en què es permet créixer. També hi ha el motiu del conveni signat amb un particular, el qual va abonar 900.000 euros a l'Ajuntament a canvi de permetre construir en aquest sector anomenat PMU 4.7 Carrer Sard.

La sentència que es referia exclusivament a aquest sector, i que n'anul·lava la requalificació a sòl urbà, està recorreguda per la Generalitat al Tribunal Suprem el qual, després de rebre les al·legacions de la part denunciant, ha de resoldre-ho.

Tornant a la revisió del POUM, Ripol ha explicat que compten amb el suport de l'Associació de Veïns i Amics de Calella i que en el procés de participació ciutadana ja va demanar que no es tirés endavant amb la qualificació de sòl urbanitzable d'aquest sector perquè comportaria l'eliminació d'un bosc de sureres i pins.

L'alcalde ha insistit que la sentència reconeix la possibilitat de declarar l'espai urbanitzable i que és un tema que ja es va discutir abans d'aprovar el POUM el 2006. En tot cas, ha comentat que hi ha el tràmit d'exposició pública per presentar al·legacions.