L'empresa Empornatura SCP projecta un centre dedicat la la producció i comercialització de biocombustibles sòlids (briquetes) possiblement a la zona de Peralada. La iniciativa es va endur ahir el primer premi de la categoria Emprenedors de guardons que porten aquest nom. El projecte, l'únic d'aquestes característiques a la comarca, respon a la necessitat que s'ha posat de manifest arran dels incendis de l'estiu passat: ajudar al manteniment dels boscos i el paisatge de la comarca.

Està capitanejat per Montserrat Clarós i Antoni Armengol, juntament amb Jordi Bonal i Susanna Martín. "Amb els incendis vam veure com la fusta s'exportava a Itàlia per convertir-la en energia perquè aquí no sabíem què fer-ne. La nostra idea és canviar això", assegura Clarós.

La cinquena edició del certamen -organitzat per l'Associació de Joves Empresaris de Girona, l'Ajuntament de Figueres, el Consell Comarcal, el setmanari l'Empordà i l'Associació Fòrum Imagina es va celebrar ahir a l'Escola d'Hostaleria on també es va premiar a la categoria de Jove Empresària, Natàlia Rich pel seu projecte de làctics al Mas Marcé de Siurana. El millor projecte innovador impulsat des dels instituts va ser per l'Olivar Gran amb una iniciativa de cafeteria especialitzada en dolços. La categoria de Línia Innovadora, en canvi, es va declarar deserta per primera vegada.

Està dotat amb un guardó de 3.000 euros i publicitat gratuïta al setmanari. Això és el que ahir es va endur aquest projecte que consistirà en la creació d'una petita planta productora de briquetes com a combustible. Un producte que anirà dirigit tant al públic domèstic com a la petita indústria. El jurat del certamen considera que la iniciativa no només promou valors ambientals sinó que també aposta pel creixement i la creació de llocs de treball. I és que, en aquests moments, no hi ha cap empresa a la zona que es dediqui a aquest tipus de producció i comercialització d'aquest biocombustible sòlid. Precisament, en una zona on hi ha grans quantitats de boscos a mantenir.

Aprofitar la fusta de la zona

Clarós diu que la idea és utilitzar alguna nau ja existent on ubicar la premsa per fer les briquetes -que es diferencien del pelet perquè són més grans i tenen un elevat poder de calor-. "La nostra idea és comprar el material a empreses que es dediquin a desbrossar boscos i després elaborar aquest material per vendre'l", diu Clarós.

De moment, tenen previst començar després de l'estiu oferint pelets que comprarien a granel i, més endavant, treballar amb les briquetes. De fet, la seva intenció és abarcar tres àmbits: el residu forestal, el sobrant de la poda de la vinya i els pinyols de les olives. Un mercat, diu, sense explotar a la zona i que permetria generar calor a cases i empreses. "Servirà per a calderes però també contactarem amb empreses que treballin amb forns com pizzeries", afegeix.

El segon premi de la categoria Emprenedors va ser per "La Diseñeria", un projecte de Núria Aguilar que a finals de l'any passat va decidir obrir una botiga a Roses i una altra on-line dedicada als llibres de retalls i la venda de productes relacionats amb la decoració o les manualitats.

La "Jove Empresària 2013" va ser Natàlia Rich que, juntament amb el seu marit, des de fa set anys va decidir donar continuïtat a set generacions de pastors amb la recuperació de l'ovella ripollesa a Siurana. En aquests moments, ofereix una àmplia varietat de productes làctics a restaurants i, fins i tot, als Estats Units.

El primer premi Millor línia de negoci adreçada als instituts de la comarca, va ser pels alumnes de l'IES Olivar Gran. L'Eva Buixeda, l'Estefania Chirinos, la Natàlia Gómez, la Raquel Garcia, l'Anna Macau i la Martina Pujolràs estudien 4t d'ESO i han ideat el projecte "Candy Café Figueres". Es tracta d'una cafeteria especialitzada en dolços, especialment cupcakes amb productes per prendre al lloc o per emportar.