L'Ajuntament de Roses estudiarà la possibilitat de construir un espigó submergit i en forma de martell que ajudi a evitar l'erosió de les platges amb els temporals. Aquesta seria una de les possibles solucions a llarg termini que proposa la Universitat Politècnica de Barcelona, a qui el consistori va encarregar un estudi per ajudar a evitar la desaparició de la sorra a la platja de la Punta i també la Nova. L'actuació es faria a la zona de Ginjolers. De fet, fa unes setmanes el consistori va iniciar l'extracció de sorra a tocar del port per a posar-la en aquestes platges i així tenir-les apunt de cares a temporada d'estiu que està a punt de començar.

L'alcalde del municipi, Carles Pàramo (CiU), va explicar en una entrevista a Empordà TV que tenien previst aquest projecte. "Ara ens hem hagut de gastar gairebé 50.000 euros per aquesta actuació temporal però si l'espigó costa més i és una solució definitiva ens serviria per estalviar diners a llarg termini", assegurava. Pàramo deia que l'estructura permetria evitar tanta erosió dels temporals, sobretot els de garbí. El regidor de Medi Ambient, Carles López, diu que encara que no s'ha fet públic l'estudi encarregat aquesta és una de les possibles solucions que es plantegen i que el consistori vol valorar.

L'Ajuntament fa anys que es troba amb aquests problemes. En el cas de la platja de la Punta, la basculació de les sorres de l'extrem sud està provocada per la dinàmica litoral generada pels vents de llevant i garbí. Això és el resultat de l'efecte de rotació de l'onatge que provoca l'espigó sud de la Riera Ginjolers i, de rebot, deixa la platja sense sorra. Pel que fa a la Nova, els efectes són provocats, sobretot, per la tramuntana i fan que la sorra acabi dipositada entre els dos espigons que ja hi ha a la riera Ginjolers. La construcció d'un nou espigó, en aquest cas submergit i en forma de martell, seria evitar aquestes dinàmiques marines i ajudar a aturar els efectes a la zona.

El consistori va iniciar la setmana passada els treballs per extreure fins a 38.000 metres cúbics de sorra d'una zona propera al port esportiu per traslladar-la a la platja. Es tracta d'una actuació temporal que durant anys ha fet el consistori, tot i que l'anterior Govern -davant la insistència d'ICV, que n'era soci- va decidir deixar d'actuar-hi per permetre que l'espai tornés a la seva forma natural i evitar la despesa. El deteriorament experimentat, però, va obligar a tornar-hi a intervenir. Tot i que els treballs estaven pressupostats en 59.000 euros, López va explicar que finalment van costar-ne 48.000.

L'equip de Govern ho considera una despesa elevada i vol veure si amb l'actuació es poden estalviar diners a llarg termini. "Si això ens en costés 100.000 i es pogués evitar el deteriorament, ens estalviaríem diners en poc temps", va dir Pàramo a l'entrevista a la televisió local.