El Govern de la Generalitat continua buscant fórmules per poder resoldre el problema de manca de sorra a la platja de s'Abanell de Blanes, després que els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hagin visitat el municipi. Des del departament es veu amb dificultat poder trobar una solució definitiva per aquest estiu, però també asseguren que s'estan "buscant solucions d'emergència" per aquesta mateixa temporada.

L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, es va reunir fa unes setmanes amb el conseller de Territori, Santi Vila, i li va proposar extreure sorra de l'interior del riu Tordera. El departament va dir que ho estudiaria i va enviar els tècnics de l'ACA per veure si seria possible. Aquests van comprovar que a l'interior del riu hi ha acumulació d'àrids i que podria ser una solució, però van advertir a l'alcalde que la normativa prohibeix l'extracció. Es tracta, en concret, del Pla d'Ordenació d'extraccions i declaració definitiva de sobreexplotació de l'aqüífer al·luvial de la Tordera mitjana i baixa, publicat el 20 d'octubre de 2003 al DOGC. En aquest sentit, només una decisió política fent alguna excepció podria permetre l'extracció del riu.

Des del departament de Territori i Sostenibilitat van assegurar que s'estan "buscant fórmules per resoldre el problema de la sorra a s'Abanell", tot i que no van voler entrar en detalls perquè a hores d'ara totes les possibilitats estan sobre la taula. En aquest sentit, fonts del departament van assegurar que es busquen alternatives que puguin resoldre el problema de s'Abanell "sense necessitat de treure sorra del riu", tot i que aquesta acció no està descartada del tot. "No hi ha cap opció descartada, ni la de treure sorra del riu", van assegurar fonts del departament, que sí que van reconèixer que "hi ha una dificultat legal" per poder tirar endavant aquesta proposta, ja que la normativa ho prohibeix.

Així, doncs, el cas es troba a hores d'ara en fase d'estudi, tot i que des del mateix departament van assegurar que el temps se'ls està tirant a sobre. De tota manera, tot i que l'objectiu que tenen és trobar "mesures definitives" si no pogués ser per aquest estiu, també busquen solucions d'emergència", segons van informar.

El passat dijous, el grup d'ICV-EUiA va sorprendre amb una nova proposta que serviria com a mesura d'urgència. Els ecosocialistes proposen aconseguir la sorra per regenerar s'Abanell extraient-la de la platja de Malgrat de Mar, que fa més de 100 metres d'amplada, ja que no volen qe es tregui del riu. En el proper ple es discutirà la qüestió perquè el mateix grup ha presentat una moció.