Les platges són el principal atractiu que tenim. Les hem de cuidar". Aquesta frase del regidor de l'àrea de Territori, Sostenibilitat i Seguretat Ciutadana de Lloret de Mar, Ignasi Riera, resumeix la idea latent als municipis costaners a pocs dies de donar el tret de sortida a la temporada turística d'estiu. Alguns estan fent els darrers retocs a les seves platges després de les destrosses que van provocar els temporals de mar del mes de març i de finals d'abril, però tots coincideixen que s'han de mantenir els mateixos recursos que l'any passat per tal de poder garantir el servei de neteja tant de la sorra com de l'aigua. És per això que la majoria han modificat ben poc les partides pressupostàries destinades a l'objectiu de mantenir netes les seves platges i per la qual cosa alguns hi destinaran més diners que el 2012.

Petites millores d'accessibilitat, evitar l'acumulació de burilles de cigarrets o fins i tot barques noves per la recollida d'objectes flotants al mar. Són algunes de les millores que han volgut fer alguns ajuntaments de cares a aquest estiu a les platges, tot i que el servei de neteja que oferiran serà pràcticament el mateix que el 2012. A l'Escala, per exemple, el regidor de Serveis, Robert Figueras, va explicar que la partida pressupostària pràcticament es manté, passant de 163.000 euros el 2011 als 170.000 actuals, una pujada que s'atribueix a l'increment de l'IPC. "Nosaltres ara estem adequant les platges. Tenim xarxes col·locades al límit del mar que acumulen la sorra que mouen les onades, i ara la tornem a repartir. Així salvem un 80 o 90% de la sorra que es menjaria el mar", afirmava Figueras.

A la Selva, en el cas de Lloret de Mar, el regidor Ignasi Riera va explicar que la partida s'ha anat incrementant, i que la posada en marxa de la depuradora ara fa uns anys és un dels actius principals per poder mantenir l'aigua més neta. De cares a aquest any, Riera va destacar que s'ha aconseguit un acord entre tots els concessionaris de serveis a la platja per dur a terme la neteja de les seves zones durant les hores que no passen les màquines de l'Ajuntament, que actuen cinc vegades al dia. A més, va afirmar que es multiplicarà el nombre de cendrers que es repartiran entre els usuaris de la platja, passant dels 20.000 de l'any passat als 500.000 d'aquest any.

Blanes també ha incrementat, en el seu cas, un 1,5%, la partida destinada a netejar la platja. "No ens podem permetre abaixar la guàrdia, és molt important", afirmava l'alcalde Josep Marigó, que va explicar que el principal motiu de l'augment és el del cost del combustible de les màquines de neteja i de l'embarcació que fa la neteja del mar.

Pel que fa al Baix Empordà, a Sant Feliu de Guíxols s'ampliarà la zona de no fumadors, que fins ara comptava amb espais a la platja de Sant Feliu i la de Sant Pol, i que ara també tindrà una àrea a la dels Canyerets. A més, es mantindrà el pas de la màquina de la neteja i de la barca per mar una vegada al dia.

A Castell-Platja d'Aro, la principal novetat és la compra de la barca que farà la recollida d'objectes flotants, que fins ara es llogava anualment. A més, es repartiran 20.000 cendres per evitar l'acumulació de burilles de cigarrets a la sorra, fet que es complementarà amb la contractació de dues persones amb necessitats socials que es contractaran durant el mes de juliol i agost.

Per la seva banda, a Palafrugell han optat per no canviar res. El regidor Xavier Rangel va explicar que aquesta setmana ja s'ha començat a fer la primera neteja de sorres i a col·locar els contenidors, papereres o les dutxes. A més, va destacar la dificultat que presenten algunes de les seves platges, com les de Calella, que comporten que si hi ha excessos de brutícia, en alguns casos s'ha de fer la neteja de forma manual.

A l'Estartit, la principal inversió que s'ha de fer és la remodelació del passeig dels Griells. A més d'algunes millores mediambientals, de moment es manté la mateixa infraestructura per garantir el servei de neteja, amb la mateixa maquinària que el 2012.

D'altra banda, la majoria dels ajuntaments consultats coincidien a comentar que seria molt millor que l'Agència Catalana de l'Aigua tornés a fer-se càrrec de la neteja d'objectes flotants del mar, un servei que ja fa tres estius que no dóna. Tot i això, ho feien amb una certa resignació: "Sabem el que hi ha" o "sembla que ho hem d'assumir", afirmaven alguns dels regidors. En aquest sentit, els ajuntaments sí que han hagut de fer-se càrrec d'un increment de pressupost en els darrers anys per mantenir netes les seves aigües, però la tendència és mantenir el que s'ha fet fins ara.