La xifra d'estudiants universitaris de les comarques gironines que no fuma arriba gairebé al 75%. Així ho constata una enquesta sobre hàbits de consum de tabac i alcohol duta a terme per l'AECC-Catalunya Contra el Càncer. Fumar ja no està tan de moda però encara preval entre la població universitària: un 25% ho fa, i es gasta de mitjana 44 euros al mes. En canvi l'alcohol segueix un altre camí. Segons l'enquesta de l'entitat, més d'un 90% dels estudiants beu com a mínim un cop a la setmana mentre que gairebé un 40% admet consumir alcohol de dues a cinc vegades setmanals.

Coincidint amb la proximitat del Dia Mundial sense Tabac que se celebra cada 31 de maig, l'AECC va decidir ahir fer públics els resultats d'un treball de camp amb preguntes a 260 universitaris (majoritàriament nois) de diferents graus i llicenciatures com psicologia, direcció d'empreses, economia, educació social i química. La majoria dels enquestats fumadors afirma consumir 9 cigarretes al dia, si bé un percentatge significatiu (11%)en fuma un paquet.

Respecte a la despesa setmanal, cada universitari gironí es deixa 11,64 euros, xifra que es tradueix en 44 euros al mes i 520 euros l'any. D'aquesta manera, un 59,7 dels universitaris fumadors es gasta més de 5 euros per setmana, segons l'AECC.

Per començar a fumar abans hi ha d'haver un motiu. L'enquesta de Catalunya Contra el Càncer desgrana que els nervis i les festes són les situacions que més predisposen al consum de tabac. L'entorn social segueix exercint una gran influència a l'hora de fumar, però també ho són en gran mesura la curiositat i les ganes d'experimentar. En un percentatge menor hi entren la tristesa i l'avorriment.

En general, els estudiants gironins consideren que fumar els relaxa i els provoca una sensació de benestar i de seguretat. Hi ha, però, un segment important que no hi veu cap benefici tot i consumir-ne cada dia. De fet, tots els enquestats reconeixen els riscos per a la salut que comporta fumar tant a curt (mucositat, tos i fatiga) com a llarg termini (càncer i malalties cardiovasculars entre d'altres).

Un 83% dels universitaris que consumeixen tabac s'ha plantejat deixar-ho, si bé només el 12% està preparat per acabar amb la seva addicció durant el proper mes.

Bevedors ocasionals

L'alcohol és un cas a part. En l'enquesta de l'AECC la gran majoria (més d'un 90%) dels universitaris admeten ser consumidors d'aquesta substància, principalment perquè es diverteix, és agradable i desinhibeix. Gairebé tots ells ho fan quan surten de festa o es relacionen socialment, actes que se solen succeir un o dos cops per setmana aproximadament. Tanmateix, una xifra propera al 40% assegura prendre alcohol de dues a cinc vegades la setmana.