Els regidors de l'Ajuntament de Palafrugell que estiguin en situació de baixa mèdica prolongada o bé que hagin sol·licitat permís de maternitat o paternitat, podran acollir-se a la possibilitat d'assistència telemàtica a les sessions del Ple i també podran votar remotament a través d'una connexió a Internet. Es tractarà d'una mena de connexió Skype de videoconferència a través de la qual els regidors podran votar i fins i tot fer intervencions breus, tot i no poder assistir de manera presencial. L'alcalde, Juli Fernández, va destacar que es tracta d'una iniciativa "pionera" i que fa temps que volien tirar endavant perquè els càrrecs electes no es vegin perjudicats quan agafin la baixa.

Segons va destacar l'Ajuntament, malgrat la no presència a la sala del regidor absent, per tal de poder realitzar aquest procediment es disposarà d'una connexió a Internet, la qual tindrà caràcter sincrònic que es mantindrà al llarg de tota la sessió, així com en idèntics termes a l'assistència presencial al saló de sessions, el qual a tots els efectes tindrà la consideració de lloc de celebració del plenari. El regidor absent podrà votar cada punt de l'orde del dia via videoconferència, quan li ho requereixi l'alcalde.

A més, pel que fa referència a l'acta del Ple es recolliran de forma breu i concisa les intervencions dels regidors en relació als temes que siguin objecte de debat. Així, hi constarà la identificació de la persona que intervé, el sentit del futur vot que emetrà i els principals elements que motiven el seu vot o consideracions oportunes. A petició dels regidors, es transcriuran literalment aquelles frases o parts concretes de la seva intervenció.

El sistema d'assistència telemàtica i de votació remota estarà sota la supervisió de la Presidència -alcalde- i haurà de complir els requisits i respectar els principis recollits en la Llei d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, en especial els de seguretat i accessibilitat.

L'alcalde Juli Fernández va explicar que ja fa temps que treballaven en una iniciativa com aquesta, perquè els càrrecs electes no es vegin perjudicats quan han d'agafar la baixa i va destacar que s'emmarca en la voluntat d'impulsar la "participació ciutadana". "Crec que som els primers, pioners. No em consta que hi hagi cap altre ajuntament", va afirmar Fernández. L'alcalde va afegir que cal aprofitar les noves tecnologies i que són eines a explotar.

Cal recordar que l'exalcaldessa de Salt Iolanda Pineda (PSC) va batallar tant al Senat com a l'Ajuntament perquè es busqués una solució a les dones que havien estat escollides en un càrrec electe i havien estat mares.