Endesa destinarà aquest estiu 3,2 milions d'euros a la campanya de prevenció d'incendis forestals a les comarques gironines, una xifra que s'engloba dins d'un total de 27,5 milions al conjunt de Catalunya. Segons va informar la companyia, les actuacions giraran principalment al voltant de dos eixos, com són la neteja i cura dels boscos i la realització de termografies. Precisament en aquest darrer punt és en el que s'introduirà la gran novetat per aquest estiu.

Durant aquest campanya la companyia començara a fer servir per primera vegada dos multicòpters (coneguts també amb el terme anglès drones i que són aparells voladors no tripulats) per comprovar l'estat de la xarxa elèctrica. Aquests dispositius s'afegiran als controls que ja realitzava Endesa, que fins ara sobrevolava les línies elèctriques amb una càmera dotada de raigs infrarojos, que enregistra el cable i detecta si hi ha o no algun punt calent, amb una temperatura superior a la del mateix cable, és a dir, amb risc de sobreescalfar-se.

Aquest és un fet que no es pot detectar a simple vista i que pot indicar un mal funcionament del cablejat per un deteriorament prematur a causa de l'acció d'efectes adversos, principalment meteorològics. En cas de detectar alguna anomalia, com que les coordenades del punt calent queden registrades, automàticament s'activa el mecanisme adequat per a arreglar-lo.

Els drones que s'utilitzaran són vehicles aeris no tripulats, que pesen entre dos i quatre quilos i que un cop desplegats fan 75 centímetres de llargada. Estan equipats amb càmeres d'alta resolució que permeten captar imatges de les línies, especialment en punts de difícil accés, i sense haver d'interrompre el servei als clients. Segons va informar l'empresa, es caracteritzen per ser molt estables en ple vol, la qual cosa permet fer gravacions d'alta qualitat.

D'altra banda, la companyia també va explicar que ha començat a utilitzar aquests avions no tripulats per verificar l'amplada dels corredors i corriols de seguretat que es troben a sota i als costats de la línia i que actuen com a tallafocs. A més, també estan pensats per a reconeixements aeris del terreny en cas de situacions d'emergència i s'està estudiant si és possible incorporar-los una càmera termogràfica per realitzar els estudis amb infrarojos.

Pel que fa la part de neteja i cura de les zones boscoses, una de les tasques essencials que duu a terme l'empresa és la tala i esporga selectiva de la massa forestal, sobretot en arbres, sotabosc i arbustos, que creix al voltant de les línies elèctriques.

Això es fa, segons recordaven, respectant l'espai estipulat per l'administració entre el bosc i els cables més pròxims. Aquests tipus de treballs es realitzen seguint els criteris de col·laboració amb agents del territori, com ara els Bombers, els agents forestals, els Parcs Naturals de Catalunya o les administracions locals i autonòmica.