Cobrar una mica més del que toca en cada factura trimestral i si passa inadvertit, millor. Això és el que considera un veí de Vilablareix que està fent la companyia que porta el servei municipal d'abastament d'aigua, Prodaisa. Segons l'home, que ja ha presentat una queixa a l'Agència Catalana del Consum després de considerar que ni l'empresa ni l'Ajuntament li havien fet cas, la gestora del servei d'aigües li va cobrar durant tot el 2012 una taxa per sobre de la que marquen les ordenances fiscals.

Quatre factures trimestrals amb un consum mensual per sota dels 6 m3 mínims que marquen les taxes municipals, però pagant per sobre d'aquesta marca. Les ordenances fiscals marquen que per consums d'entre 0 i 6 m3, el preu a pagar és de 0,5145 euros/m3, i que si és d'entre 6 i 12 m3, la taxa puja als 0,63 euros/m3. Segons mostrava aquest abonat en les factures que va rebre durant el 2012, el consum mensual sempre va ser menor als 6 m3, fet que significaria que els càlculs sempre s'haurien d'haver fet sobre uns 18 m3 al trimestre i uns 72 m3 anuals, tal com marca el límit del consum mínim establerts per les ordenances.

Això, però, no va ser així. En les quatre factures trimestrals, aquest veí exposava que se li havia cobrat en base a un consum de 19,20 (tal com es detalla en el document adjunt a la pàgina); 18,20; 18,40 i 19,56 m3 trimestrals. Un fet que, tal com reflecteix la queixa que va presentar a l'Agència Catalana del Consum, va fer que es facturés "la quantitat de 75,36 metres cúbics quan en la referida ordenança fiscal es detalla que el consum mínim per aquells abonats que no arriben al mateix, serà de 6 metres cúbics mensuals". "La quantitat correcta total de l'any 2012 seria el resultat de la multiplicació de 6 per 12 mesos, cosa que dóna un total de 72 metres cúbics i no de 75,36 metres cúbics com ens han facturat", continua la queixa.

El veí afirma que aquesta és una qüestió que també s'ha repetit en altres empreses de la mateixa zona, i que ja ho va posar en coneixement tant de l'empresa com de l'Ajuntament, amb una entrevista directa amb l'alcalde i en una sessió plenària municipal del passat mes de novembre, sense rebre resposta. "Vist el temps transcorregut i sense que hagin mogut un sol dit per arreglar el tema, només ens queda exposar la greu deixadesa de funcions per part de l'Ajuntament tant per solucionar els problemes dels veïns com pel control de les empreses a les quals contracta". A més, l'abonat recordava també que fa quatre anys ja es va donar un cas semblant en el qual l'empresa va haver de tornar uns imports a unes 500 residències, ja que tampoc s'havia cobrat el preu per metre cúbic que tocava.

Per la seva banda, l'alcalde de Vilablareix, David Mascort, va precisar que el fet que les lectures no es facin a finals de mes pot provocar que en alguns trimestres es facin més dies dels 90 que comptarien en un consum de 18 m3 mínim per tres mesos. En qualsevol cas, va afirmar, en el conjunt de l'any, el consum total hauria de quedar quadrat en 72 m3 si no s'ha excedit el mínim en cap mes.

El cas, però, és que aquesta xifra no quadra, i el veí demandant esperarà ara a la resolució de l'Agència del Consum en les properes setmanes.