La gent de l'associació Estimem les Ermites de Blanes es poden sentir orgullosos d'haver assolit una fita més en els seus objectius: la finalització de la restauració de l'ermita de Sant Joan. Per celebrar-ho, els seus membres i una bona colla de blanencs ens vam aplegar fa dos diumenges a dalt de la muntanya més ?emblemàtica de la vila. Després de la missa, tot degustant coca i cava, es va poder apreciar el reguitzell de millores que amb un pressupost de 20.000 euros s'hi han efectuat: recollida d'aigües, nou ?paviment, reparació i il·luminació de ?l'interior, arranjament estructural del campanar, conservació i pintada de l'exterior, etc: ?Verita?blement la petita capella de Sant Joan feia goig. Si per dintre els coloristes ?dibuixos de Pilarin Bayés i els ?frescos de Teresa Bedòs li donen un aire modern i alegre, per fora el blanc de les parets l'agermana amb tantes esglésies de la Mediterrània.

A propòsit del color blanc de les parets, m'explicava Francesc Campos, tresorer de l'associació, que és el color que permet repintar-les més fàcilment després que alguna de les bretolades que pateix periòdicament l'ermita, les embruti. Em va parlar, també, de la tasca de socorristes que sovint han de fer els voluntaris que cada diumenge pugen a Sant Joan per obrir la capella durant unes hores. Si bé l'ermita no amaga cap perill, l'accés a la torre del castell segueix comportant una veritable prova d'equilibri i fortalesa de cames per a molts visitants. Caigudes, rascades i ferides acaben trobant consol en la farmaciola de la capella i en les atencions d'uns voluntaris que ja han assumit i afegit aquesta vessant sanitària a la de vetllar i donar a conèixer part del patrimoni blanenc.

Aquell dia, membres de l'equip de govern que van pujar i compartir la festa a Sant Joan van poder constatar in situ la degradació d'un dels paratges turístics més visitats de Blanes. Vaig poder escoltar com un d'ells deia: "Arreglarem això, aviat"..."primer les platges i tot seguit el castell". Tant de bo les paraules esdevinguin fets a curt termini. Tant de bo no haguem d'esperar que alguna associació d'amics dels castells acabi posant pegats allà on l'administració municipal no arriba, ja sigui per falta de pressupost, ja sigui per falta de sensibilitat.