On trobem les platges amb les aigües més netes? Aquesta és una de les preguntes que es fan molts turistes a l'hora de triar el seu destí de vacances. Per donar-los resposta, l'Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) publica un informe anual on puntua la qualitat de les zones de bany de diferents països europeus. La província de Girona passa l'examen amb bona nota. Segons els últims resultats publicats per AEMA que reflecteixen l'estat de les aigues en diferents països europeus durant l'estiu de 2012, el 97,7 per cent de les zones de bany controlades per la Unió Europea a la província de Girona tenen una qualitat "excel·lent". Només en dues de les 89 àrees analitzades a la demarcació no s'aconsegueix la màxima puntuació. Es tracta d'una de les zones de bany de Banyoles -que aconsegueix la qualificació de "bona", segona màxima puntuació- i la platja del Rec -que també es valora amb la qualitat de "bona", segona nota més alta.

L'informe de l'AEMA evidencia que cap de les zones de bany analitzades a la província de Girona durant l'estiu del 2012 registrava uns paràmetres amb una qualitat "pobre" o deficient. Només dos països europeus obtenen millors resultats que la província de Girona. Es tracta de Xipre, on totes les zones de bany analitzades obtenen la qualificació d'excel·lent, i de Luxemburg, que també obté un deu en tots els punts valorats per l'AEMA.

Segons les xifres facilitades per aquest organisme europeu hi ha un total de deu països que superen la mitjana europea (78% tenen qualitat excel·lent). A més de Xipre i Luxemburg, trobem Malta (97% de les zones de bany amb una nota "excel·lent"), Croàcia (95%), Grècia (93%), Alemanya (88%), Portugal (87%), Itàlia (85%), Finlàndia (83%) i Espanya (83%). Segons l'informe de l'AEMA, la majoria de països analitzats han millorat els resultats registrats en l'informe anterior mantenint-se així la tendència positiva des que es van començar a analitzar les aigües de bany seguint la Directiva relativa a les aigues l'any 1990.

"És encoratjador veure que la qualitat de les aigues de bany a Europa continua millorant. (...) L'aigua és un recurs molt important i necessitem posar en pràctica totes les mesures que siguin necessàries per protegir aquest recurs al 100 per cent", assegura el comissari europeu de Medi Ambient, Janez Potocnik en un comunicat d'aquest organisme.

Els controls

A principis de la dècada dels noranta, només el 60 per cent de les zones de bany a Europa obtenien un nivell de qualitat excel·lent mentre que tan sols el 70 per cent complia els requisits mínims de qualitat exigits per la directiva europea.

Per comprovar l'estat de les zones de bany, es fan controls de qualitat periòdics on s'analitzen els nivells d'alguns bacteris, com ara els enteroscocos intestinals i elbacteri Escherichia coli, que podrien indicar contaminació.