Els arbres que hi ha a banda i banda de la carretera que arriba a Terrades estan plens de fruits vermells. Són les famoses cireres que han donat a conèixer el municipi més enllà dels límits de la comarca. Les abundants pluges dels últims mesos han fet que la producció d'enguany s'hagi demorat uns 15 dies però això no va impedir que ahir es celebrés la ja consolidada Fira-Mercat de la Cirera. "Aquest any només hi hem pogut participar dotze productors locals dels divuit que som normalment perquè la pluja ha alentit la maduració de la cirera. La varietat més abundant i que normalment tothom ven a la fira -la Starsky- no estarà a punt fins la setmana vinent", explica Isidre Felip, productor i alcalde de Terrades.

Alguns dels agricultors presents ahir a la fira tampoc valoraven bé aquest principi de temporada: "Hem començat força malament per culpa de la pluja i el vent. Ens han fet malbé molta cirera", lamentava en Carlos de Can Vileta, fill d'una de les famílies que van introduir la cirera a Terrades. Malgrat tot, és optimista pel que fa a la resta de la temporada: "Esperem una millor collita de cara a les varietats que vénen més tard. L'aigua que ha fet mal a la Burlat -la varietat més primerenca- anirà bé a les altres". Segons Albert Oliveres, un altre dels productors de Terrades, les condicions meteorològiques no han afectat la qualitat: "A vegades, si plou molt, la fruita queda més aigualida però la cirera de seguida reacciona i amb aquests últims dies de bon temps ja ha recuperat la dolçor que podia haver perdut".

De fet, és precisament aquesta dolçor el que, segons diuen, fa especial la cirera de Terrades. Tots tres productors coincideixen a assenyalar que aquesta qualitat la hi dóna el tipus de terra de la zona. Tanmateix, alguns visitants pensen que el procés de producció, gens mecanitzat, també hi influeix. "La paciència que ha de tenir aquesta gent per collir totes les cireres a mà segur que hi té alguna cosa a veure", bromeja admirada Maria Estany. Segons assegura aquesta gironina, cada any ella i el seu marit visiten la fira i tenen per tradició comprar-hi les primeres caixes de cireres de la temporada.

Felip calcula que ahir, entre tots els productors, van posar a la venda uns 3.500 quilos d'aquesta fruita, una xifra lleugerament inferior a la d'anys anteriors: "Normalment hi ha uns 4.000 quilos a la fira", explica. Tant la família d'Albert Oliveres com la de Can Vileta n'hi van portar uns 500 quilos.

Les cicatrius de l'incendi

L'incendi que va començar el 22 de juliol passat a la Jonquera va afectar nombroses hectàrees forestals de Terrades i també algunes dedicades al conreu: "Aquí es van cremar unes quatre o cinc hectàrees de camps de cirerers", calcula l'alcalde. Un dels afectats va ser Albert Oliveres i la seva família: van perdre al voltant de mitja hectàrea. Tot i així, Isidre Felip apunta que "ningú s'ha quedat sense producció" perquè tothom té els camps repartits per diferents zones del municipi.

"Els productors han fet mans i mànigues per portar cireres de tots els camps i, tot i tenir arbres cremats, evitar que això es notés a la fira d'enguany", sentencia orgullós l'alcalde. Molts d'ells ja han replantat o podat els arbres que van quedar afectats pel foc de l'estiu.

Malgrat que això no és un gran consol per als agricultors que van veure com els seus camps quedaven afectats, el fill de Can Vileta assegura que les plantacions de cirerers "van servir per frenar una mica l'avançada del foc gràcies al fet que la terra estava neta i treballada". Els camps més afectats van ser els del barri de la Guàrdia.

Arbres amb arrels franceses

La tradició cirerera del municipi ve d'enrera i de l'altra banda de la frontera. "Abans la gent d'aquí anàvem a Ceret a collir cireres quan era la temporada i, fa quasi 50 anys, algunes d'aquestes persones van decidir plantar cirerers aquí", recorda Oliveres gràcies als seus 80 anys. Un d'ells va ser el pare d'en Carlos de Can Vileta. Fa 17 anys, alguns productors van decidir fer un pas més i van proposar a l'Ajuntament organitzar una fira temàtica centrada en la cirera.

Actualment la Fira-mercat de la Cirera "és l'esdeveniment més important de tot l'any per a Terrades". "És una manera de donar-nos a conèixer, dóna vida als restaurants de l'entorn i dinamitzar la comercialització de la cirera local", reflexiona l'alcalde. Segons el fill de Can Vileta, la fira és "un espai perfecte per donar nom i ressò" al seu producte i distingir-lo respecte als que provenen d'altres llocs.