Celrà multarà els veïns que deixin les escombraries a la vorera o les llencin a les papereres

La implantació de la recollida porta a porta ha permès que el municipi arribi a reciclar fins el 81% de les deixalles

04.06.2013 | 13:04
Cubells per a la recollida de la fracció orgànica penjats al davant d´un bloc d´habitatges de Celrà | ACN
Cubells per a la recollida de la fracció orgànica penjats al davant d´un bloc d´habitatges de Celrà | ACN

L'Ajuntament de Celrà (Gironès) multarà aquells veïns que abandonin les bosses d'escombraries a la vorera o les llencin a les papereres. D'entrada, se'ls imposarà una sanció de 60 euros, però si la conducta persisteix, aleshores la multa s'enfilarà fins als 90 euros. D'ençà que el poble va implantar la recollida porta a porta ara fa un mes -i es van treure els contenidors- en alguns punts del municipi han aparegut bosses de deixalles llançades en ple carrer o bé posades a dins les papereres. L'alcalde, Dani Cornellà, assegura que cada cop que detectin algun incívic, no els quedarà més remei que aplicar l'Ordenança de neteja vigent. Amb el porta a porta, Celrà ja recicla fins al 81% de les deixalles.

L'Ajuntament de Celrà va implantar la recollida porta a porta el passat 29 d'abril. D'ençà d'aleshores, s'han retirat tots els contenidors del carrer -excepte els de vidre- i els veïns, cada vespre, baixen el cubell corresponent amb la fracció que toca recollir i el deixen al davant de la porta.

Cada dia hi ha assignada una recollida específica. Així, els dilluns, dijous i dissabtes es retira l'orgànica; els dimarts i divendres és el torn dels envasos, i els dimecres toca o bé paper i cartró o bé la resta que ha d'anar a l'abocador (cada setmana, la recollida s'alterna).

A més, un dia al mes es recullen els mobles i trastos vells. Pel què fa als bolquers, compreses i excrements d'animals, aquestes deixalles es poden treure cada dia en una bossa apart.

D'ençà que es va implantar la recollida porta a porta, el poble ha passat a reciclar fins al 80,98% de les deixalles que genera (abans, només es recuperaven el 21,83% dels residus). Segons les darreres dades de l'Ajuntament, durant el primer mes, el porta a porta ha permès recollir 39,7 tones d'orgànica, tretze tones d'envasos, 7,6 tones de paper i cartró, i 9,7 tones de vidre (aquest darrer, es continua dipositant al contenidor).

Bosses llançades en ple carrer

L'altra cara de la moneda es troba, però, en què també han aparegut bosses plenes d'escombraries llançades en ple carrer, a les papereres o bé en altres zones del poble (com a la llera de la riera Palagret). L'alcalde, Dani Cornellà (CUP), explica que periòdicament la brigada les retira i que cada bossa d'escombraries s'obre per veure si es pot saber qui l'ha dipositada allà on no toca (buscant-hi cartes o documents, per exemple).

Per lluitar contra aquesta situació, l'alcalde ja alerta que l'Ajuntament multarà els incívics. Per fer-ho, tirarà de l'Ordenança de neteja, que sanciona aquells qui "llencin, aboquin, dipositin o abandonin qualsevol mena de producte en estat sòlid, líquid o gasós a la via pública" i també aquells qui "dipositin a les papereres bosses d'escombraries, caixes o paquets anàlegs".

En cas que el personal municipal enxampí algú llançant les escombraries al carrer, la multa que li caurà serà de 60 euros. I si l'infractor persisteix en aquesta conducta, aleshores se li imposarà una nova sanció, que en aquest cas s'enfilarà fins als 90 euros.

Nova ordenança

L'Ajuntament de Celrà també està redactant una nova ordenança, en aquest cas específica per a la recollida porta a porta. L'alcalde explica que, si els números de reciclatge continuen com fins ara, la taxa d'escombraries per a aquest 2013 podrà continuar congelada, i l'any vinent "reduir-la per a totes aquelles famílies i negocis que participen activament en aquest nou model de recollida selectiva".

Comarques

Una família ripollesa viu des de Geòrgia el pas de l´huracà «Irma»

Una família ripollesa viu des de Geòrgia el pas de l´huracà «Irma»

Isabel Ortés acull dues famílies a casa seva després de ser evacuats de la costa est

Campelles cobra per circular pels camins que van als boscos dels bolets

Campelles cobra per circular pels camins que van als boscos dels bolets

Fins a 500 vehicles havien arribat a estacionar en temporades passades al pla de Prats, un entorn...

La Diputació destinarà 2,3 milions d´euros a millorar les carreteres gironines

La Diputació destinarà 2,3 milions d´euros a millorar les carreteres gironines

S'arranjaran vies a Banyoles, Palafrugell i un tram entre Vilafant i Borrassà | El ple dona suport...

Les comarques gironines registren 2.900 immigracions més que emigracions el 2016

Les comarques gironines registren 2.900 immigracions més que emigracions el 2016

La Selva és l'única comarca de la província de Girona que va tancar l'any passat amb un saldo...

Les patronals gironines d´allotjament turístic creen una taula per potenciar el sector

Les patronals gironines d´allotjament turístic creen una taula per potenciar el sector

?La iniciativa la impulsen l'Associació de Càmpings de Girona, l'Associació Turística...

Enllaços recomanats: Premis cinema