La PAH de Girona adverteix que aquelles persones que estiguin immerses en un procés d'execució hipotecari i que no hagin estat encara desnonades tenen fins al 17 de juny per presentar un recurs extraordinari si consideren que tenen clàusules abusives en els seus contractes. Així es va publicar al BOE del 15 de maig passat però des de les plataformes d'afectats per la hipoteca i el defensor de la ciutadania de Girona consideren que no se n'ha fet difusió i es temen que hi hagi persones que no s'hi acullin per desconeixement. Recorden que presentant aquest recurs, s'aconsegueix aturar el procés mentre el jutge revisa cada cas i decideix si realment les condicions de compra-venda van ser correctes.

Des de la PAH de Girona, aquesta possibilitat no existia abans i ha estat possible gràcies a la sentència europea on es deia que els ciutadans espanyols "es trobaven en absoluta indefensió" davant les execucions hipotecàries i on "es posava en evidència que els contractes hipotecaris són un niu de clàusules abusives", explica la plataforma en un comunicat.

Consideren que això va obligar al govern del PP d'establir mecanismes per defensar-se davant d'aquesta situació però que no s'ha fet correctament. Així, la portaveu de la PAH a Girona, ha assenyalat que és una "emergència" arribar a tota la ciutadania perquè sàpiguen que tenen l'opció de presentar el recurs per frenar temporalment els processos de desnonament. En aquest sentit, recomanen també sol·licitar un advocat d'ofici i acollir-se així a la justícia gratuïta. Un cop presentat, explica la portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera, s'aturen temporalment els desnonaments, subhastes i tots els passos a seguir davant una execució hipotecària a l'espera del que dictamini el jutge en cada cas.

Pel defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, el sol fet d'aconseguir que es revisi cada cas és una garantia de "major justícia" i considera que el fet d'haver-ho publicat al BOE del 15 de maig, en l'articulat de la Llei antidesnonaments, demostra que el "sistema burocràtic és un exercici de poder". Llorente creu que hauria estat molt millor que els mateixos jutjats haguessin informat directament als afectats en aquells processos oberts per assegurar-se d'arribar a tothom. Com que no ha estat així, es veuen amb la responsabilitat de donar-ho a conèixer a la ciutadania.

Així ho han explicat durant una concentració que han fet davant del Col·legi d'Advocats de Girona, acompanyats del president de la comissió de Drets Humans d'aquest ens, Martí Batllori, i membres de diferents taules de coordinació local pel dret a l'habitatge de diferents municipis, com ara Salt, Girona, Blanes, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols i Figueres, entre d'altres. Tots ells s'han reunit aquest matí per coordinar estratègies i compartir informació amb altres entitats i institucions davant aquesta problemàtica. Durant l'acte, han desplegat una pancarta on es podia llegir 'Càusules abusives. Data límit: 17 de juny'.