La reforma de la formació inicial dels futurs mestres gironins es començarà a aplicar el curs vinent, vinculant algunes assignatures a l'aprenentatge de la llengua anglesa, tal com va avançar ahir el degà de la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona, Josep Maria Serra. La UdG introduirà aquest canvi amb independència de la modificació del sistema anunciat per la consellera d'Ensenyament i que el degà gironí va valorar positivament per combatre el fracàs escolar.

Respecte el curs que és a punt d'acabar, l'oferta dels graus de Mestre en Educació Infantil i Primària es reduirà en un 20% -amb 40 places menys-, però Serra va explicar que la Generalitat s'ha compromès amb la Universitat a mantenir la dotació pressupostària que pertocaria a aquestes places per "reinvertir-la en millores".

La Facultat d'Educació de la UdG forma part de la Comissió per a la Millora de la Formació Inicial dels Mestres -coordinada pel Consell Interuniversitari de Catalunya-, que el proper 19 de juny es reunirà per iniciar el procés de reforma promogut per les conselleries d'Ensenyament i d'Economia i Coneixement. Serra va concretar que l'objectiu d'aquest organisme per al curs 2013-2014 és pactar una sèrie de condicions per analitzar i seguir els plans educatius de les diferents facultats del país; de manera que l'anunciada revisió dels ensenyaments de Magisteri podria dur-se a la pràctica d'aquí a dos cursos.

El curs vinent, la UdG mantindrà les 80 places d'Educació Infantil d'aquest any i reduirà les de Primària de 180 a 90, mentre que n'oferirà 50 de doble titulació. El curs que és a punt d'acabar, la de Mestre en Educació Infantil ha estat una de les titulacions més sol·licitades i, també, una de les que ha requerit una nota de tall més alta: un 9,042; encara que la d'Educació Primària no ha quedat massa lluny, amb un 8,159.

El degà de la Facultat d'Educació va atribuir la reducció de places a la desproporció entre el nombre d'alumnat titulat i les vacants existents per jubilacions. Sobre aquest fet, Serra va apuntar que "si continua havent més demanda les notes de tall encara pujaran més, però això no vol dir que estiguin més ben preparats".

Pel que fa al curs vinent, el degà de la Facultat va explicar que, després de parlar amb alumnes i professors, es va concloure que "hi ha coses que s'han de retocar". Serra va remarcar que "la nostra feina és trobar la millor formació" per assolir l'objectiu que "el mestre pugui respondre a les necessitats socials", apel·lant a la possibilitat de canviar els plans d'estudi.