Retard en la collita de fruita de pinyol, esquerdes en el producte o farratges molls de menys qualitat són algunes de les conseqüències que ha tingut aquest darrer mes de maig sobre l'agricultura gironina i contra els quals els pagesos preveuen que hauran de lluitar. Des dels sindicats agraris no volen fer encara cap previsió de quina afectació econòmica pot haver tingut aquesta primavera més fresca i humida que el que és habitual sobre les collites, però sí que alerten de quines poden ser algunes de les conseqüències més immediates que poden patir.

Segons informaven des del sindicat Unió de Pagesos, les plantes que segur que han patit les afectacions més severes són les de pinyol, com poden ser el préssec, l'albercoc, la nectarina o, sobretot, la cirera. D'una banda, la pluja i la fred han provocat que s'hagi retardat el període de maduració d'aquesta fruita, posposant així la seva collita. També des del sindicat de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), alertaven d'aquest fet. "El temps també ha afectat negativament les collites més primerenques, com les d'algunes varietats de préssec, nectarines i sobretot les cireres", afirmaven en un comunicat. Alhora, explicaven que hi pot haver retards d'aproximats d'uns quinze dies en la recollida i produccions totalment malmeses o molt minvades. "A hores d'ara ja podem parlar d'una disminució en la producció i un escurçament del període realment productiu", constataven.

El principal problema es troba en la cirera. Segons explicaven des de JARC, el principal problema en aquest cas ha estat el que s'anomena cracking, un desordre fisiològic que provoca el clivellament de la polpa del fruit, a causa d'un excés d'humitat durant el període final de maduració. També alertaven d'aquest fet des d'Unió de Pagesos. "El mal temps no els ha fet cap favor. Amb la pluja el pinyol s'infla i esquerda la cirera", exposaven. Aquest és un fet que, tal com recordaven des dels sindicats, no afecta la qualitat del producte, però sí que pot afectar les vendes per l'efecte visual que provoca als clients. "Si trobes una caixa de cireres rodones i perfectes i una on estan esquerdades, quina agafaràs?", reflexionaven.

D'altra banda, des d'Unió de Pagesos també alertaven que l'increment del nombre de dies plujosos també haurà fet augmentar els costos de solfatar la fruita per tal de combatre el risc de malalties causades per fongs i altres paràsits, que creix en els períodes plujosos. "Aquestes condicions d'humitat, més assimilables a climes del nord d'Europa, afavoreixen l'augment de fongs i bactèries, problemàtica que actualment tenim a Catalunya", afirmaven des de JARC.

Afectació a Catalunya

Pel que fa el conjunt de Catalunya, des de JARC també informaven que es pluges, el fred i el vent de mestral que ha bufat durant el mes de maig han posat en greu perill la collita d'arròs, que preveuen que serà baixa.

Pel que fa a l'olivera, sobretot en les zones de secà, la floració ha quedat greument afectada i es preveu un fort descens de la producció. El mateix passa amb fruits secs com l'atmetlla, on es calcula que el descens de la producció respecte a l'any passat pot ser superior al 30%.

D'altra banda, a la vinya l'excés de fred ha frenat el creixement dels ceps i està retardant la floració, tot i que des del sindicat afirmen que encara és una mica precipitat parlar de possibles efectes negatius.