El Departament d'Ensenyament va mantenir ahir davant els sindicats de docents -en la sisena reunió de la Mesa Sectorial d'Educació- la decisió de deixar en mans de les direccions de centre l'elecció del professorat interí per cobrir vacants per tot un curs, encara que amb un límit del 50% de la plantilla. D'aquesta manera, l'ordre de la borsa d'interins deixa de ser el criteri determinant, com succeïa fins ara. En la mateixa sessió, els representants de la Conselleria també van mantenir el canvi de procediment per designar els docents substituts; en aquest cas, la direcció haurà de seleccionar tres candidats als quals haurà d'entrevistar.

Ensenyament ha tornat a citar els sindicats per al proper 12 de juny quan, amb tota probabilitat, es donarà per tancada la negociació sobre el nou Decret de Plantilles. Després de la reunió d'ahir, els sindicats presents a la mesa mantenen la seva petició de retirada del document tal com està redactat perquè consideren que vulnera els drets del professorat interí i obre la porta a l'arbitrarietat per part dels equips directius.

Un dels representants sindicals que ha assistit a totes les reunions de la Mesa sectorial, el gironí Francesc Saló (d'Ustec·STEs) va explicar ahir que el Departament d'Ensenyament ha acabat amb "la possibilitat dels interions de demanar vacants per tot l'any, ja no es cobriran per ordre de la borsa sinó a proposta de les direccions". Saló va criticar un altre canvi, consistent en la reducció de 48 mesos a 12 l'experiència exigida per accedir a una vacant d'aquest tipus, així com la desaparició del requisit d'haver treballat en el centre educatiu en qüestió. En la seva opinió, el canvi de sistema per designar interins i substituts "instal·la l'arbitrarietat". A més, Francesc Saló va mostrar la seva preocupació pels docents que puguin quedar-se sense plaça i va avançar que, a més de reiterar l'exigència d'aturar el decret, la propopera trobada amb el Departament podria anar acompanyada de noves accions de protesta per part dels sindicats.

Si el decret de plantilles tira endavant d'acord amb els terminis previstos, i dintre del desplegament de la Llei d'Educació de Catalunya, el nou sistema de cobertura de baixes per tot un curs entraria en vigor el curs 2014-2015; mentre que per a les substitucions ja podria ser vigent el primer trimestre de l'any que ve.