El Consell Comarcal de la Selva està estudiant desvincular-se de l'empresa que fa la recaptació dels impostos a l'ens comarcal i que ha estat implicada en el cas Manga, GRS ARC Local. Així ho va anunciar ahir el president Salvador Balliu en el Consell d'alcaldes que es va celebrar a Santa Coloma de Farners, tot i que va matisar que no es prendrà cap decisió en ferm fins que s'analitzin els informes que s'estan elaborant sobre la gestió d'aquesta companyia. Els informes es van demanar fa uns mesos per conèixer si hi ha hagut irregularitats en la gestió.

Balliu va destacar que la mateixa empresa estaria d'acord en fer la desvinculació, ja que la companyia tem per la seva viabilitat econòmica, després de l'esclat del cas Manga. Segons va explicar el president, l'empresa creu que el cas ha afectat el seu prestigi i, a més, hauria perdut algunes pòlises. En aquest sentit, el Consell està mantenint converses amb GRS i Balliu va explicar davant dels alcaldes que "cal estar preparats" per si es produeix la desvinculació.

Si finalment el Consell decidís resoldre el contracte i desvincular-se de l'empresa, no està previst tornar a adjudicar el servei de recaptació, sinó que seria el mateix Consell Comarcal qui assumiria el servei. "Si ho assumís el Consell fins i tot es podria repercutir de manera positiva en els ajuntaments, ja que es podria reduir el seu cost", va afirmar Balliu.

L'empresa GRS té un contracte adjudicat per quatre anys més dos prorrogables i de moment només en porten un de servei, segons va explicar el mateix president.

Planta de triatge, polèmica

Per altra banda, el Consell d'alcaldes va viure algun moment de polèmica quan es va parlar de la planta de triatge de Lloret, on està previst que hi vagin a abocar tots els municipis de la Selva. Molts dels alcaldes estan preocupats perquè aquest abocament els pot suposar un sobrecost que haurien de repercutir en les taxes als seus municipis. Balliu va explicar que aquest primer any només s'haurà de pagar un euro més per tona, però la preocupació és pels propers anys. "Nosaltres volem una garantia que no es pujarà pels propers 3 o 4 anys", va defensar.

El problema és que la planta de triatge té molta capacitat i perquè sigui rentable s'hi han d'abocar cap a 120.000 tones d'escombraries a l'any i amb els municipis de la Selva és insuficient. Per això, també es vol que hi aboquin municipis del Gironès i el Baix Empordà. El departament voldria que els municipis de la Selva ja comencessin a abocar-hi a partir de l'octubre i la resta a partir de l'1 de gener, però hi ha diversos poblacions que no ho veuen bé. Els municipis n'han de continuar parlant.

Finalment, Balliu també va presentar la memòria de tots els serveis que s'han realitzat durant el 2012 i va anunciar que s'enviarà una memòria personalitzada a cada municipi amb els seus serveis.