La crisi està disparant el nombre de gossos abandonats a les comarques gironines. El Col·legi de Veterinaris de Girona alerta que cada cop hi ha més famílies que opten per deixar-se de fer càrrec del seu animal de companyia perquè no poden mantenir-lo econòmicament. Els especialistes també han detectat una baixada de les visites al veterinari, i han alertat dels perills que això pot comportar ja que la desatenció de l'animal pot comportar un risc per la seva salut i també la dels seus amos.

El vocal de Petits Animals del Col·legi de Veterinaris, José Luis Martínez explica que l'augment dels abandonaments en mascotes creix sobretot en gossos. Tanmateix, en gats i altres animals també han detectat un canvi de tendència, per exemple la crescuda incontrolada de colònies de felins fruit de la desatenció dels seus propietaris.

Segons Martínez, actualment les persones que no es poden fer càrrec del seu gos trien l'abandonament possiblement per no haver de recórrer a camins més dràstics per desfer-se de l'animal, com ara l'eutanàsia. "Sí que hi ha més abandonaments, però en canvi l'eutanàsia segueix essent pràcticament la mateixa, perquè normalment els amos ja han desenvolupat un vincle afectiu amb la mascota i es neguen a sacrificar-la, diu Martínez.

El Col·legi subratlla que els abandonaments s'han incrementat en paral·lel a una baixada generalitzada del nombre de visites al veterinari. Des del 2008, el sector calcula que ha perdut entre un 5 i un 10% d'ingressos. "A la gent li costa cada cop més anar al veterinari, perquè ho veuen com un luxe que en determinades èpoques pot ser inassumible" afegeix Martínez.

Però menys visites al veterinari poden acabar suposant, segons els professinoals del sector, un major risc per la salut dels animals i també de les persones. "Hi ha usuaris que no porten el gos o el gat a desparasitar tan sovint, o ja no ho fan directament. Això genera un risc potencial perquè un gos amb paràsits també pot contagiar les seves malalties als seus amos" di Martínez. A més, la caiguda de visites també impedeix que els professionals detectin a temps malalties greus que poden tornar-se irreversibles per l'animal.

El sector ha hagut de fer un esforç per adaptar-se a la situació actual. "Com passa en totes les empreses, les clíniques veterinàries i les botigues d'animals han hagut de fer ajustos i estan notant els efectes de la crisi", assegura el vocal del Col·legi, que també exerceix de veterinari clínic en un centre gironí.

El Col·legi remarca que en línies generals el sector ha aguantat el cop. Malgrat els abandonaments i els controls sanitaris, el gruix de clients segueix consumint els serveis bàsics que ofereixen els veterinaris, si bé en els aspectes més superficials (com la marca de pinso) és on la crisi ha fet més mal.