Tornen els creuers a Palamós després de dues setmanes sense activitat de passatgers. En aquest cas, les xifres no són el que més importa sinó el perfil dels visitants que probablement arriben a port per primer cop: un centenar de viatgers nord-americans que estan fent un viatge amb un marcat to cultural que va començar el passat 2 de juny a Niça. No estan fent un recorregut llarg: des de Niça a Tarragona finalitzant el viatge a Barcelona, però que no es cobreixin grans distàncies no vol dir que no sigui interessant ni especial. Al contrari.

"Tot i que hi ha certes àrees de la Mediterrània que sembla que ja estiguin explorades, encara hi ha moltes sorpreses per descobrir en aquest viatge", indiquen els responsables de la companyia Travel Dynamics International a Diari de Girona. "Cerquem l'excel·lència en petits vaixells i és per això que hem escollit un trajecte que és objectivament curt, però que satisfà enormement els nostres viatgers, persones d'un perfil sofisticat, que han viatjat molt i no accepten coses convencionals ni massa turístiques, en el sentit més ampli d'aquesta segona paraula", aclareixen.

El primer dia del mes de juny, els passatgers d'aquest vaixell van viatjar directament des dels Estats Units fins a Niça, on van embarcar al Corinthian. Després de fer nit a bord el dia 2 i visitar la ciutat, la següent escala va ser Marsella. Dimecres van visitar el port de Sete, per conèixer Nimes, dijous Port La Nouvelle, divendres Port Vendrés i Colliure.

La visita a Palamós es justifica no només per la vila sinó també per la visita a Girona "antiga, encisadora i preciosa ciutat en la confluència de dos rius", segons apunta la guia de destinacions donada als passatgers. Com a alternativa a la capital de la demarcació, la proposta és visitar Empúries i Pals.

Qui fruirà de valent avui serà Alex Zaragoza, professor de la Universitat californiana de Berkeley i especialista en Catalunya. Aquest historiador és el convidat especial del viatge i al llarg d'aquest fa conferències sobre els ports que es visiten i participa en els desplaçaments per terra als viatgers interessats en veure en primera persona tot el que el professor els hi ha explicat. L'oferta cultural no es queda només en Zaragoza; a bord hi viatgen també convidats tres músics de cambra del Lincon Center de Nova York: la pianista Wu Han, el violinista Phillip Setzeri el violoncel·lista David Finckel, que al llarg d'aquests dies estan oferint recitals als viatgers.

Qui s'apropi al port de Palamós avui, veurà un creuer que sembla més un megaiot que un dels clàssics vaixells de passatge que darrerament es deixen veure pel Baix Empordà. Va ser construït fa 23 anys com a part d'un grup de vuit naus bessones, per a una companyia anomenada Renaissance Cruises, que va operar fins a 16 vaixells fins a la seva fallida, unes setmanes després dels atemptats de l'onze de setembre de 2001. Després de passar per dos companyies, es va incorporar al seu actual operador aquesta temporada, fent-li una bona posada al dia al seu interior, que si no antic, ja començava a quedar una mica desfassat (potser com el seu disseny exterior, però en aquest cas no es pot fer massa si no es ja ficant-se en reformes serioses).

Tots els cambrots tenen consideració de suites, tot i que aquestes tenen diferents mesures, el que fa que el viatge d'onze dies varii entre els 8.000 i els 14.000 euros per persona, un preu, això sí, que ho inclou absolutament tot sense excepcions. Detalls com fruita i flors fresques a diari, servei permanent de 24 hores, accés a internet des de qualsevol punt on es trobi la nau o una plataforma a popa per nedar, són detalls que marquen la diferència entre aquest petit i sofisticat vaixell amb ambient de iot i altres competidors.

Sortint de port, amb els passatgers satisfets de conèixer Girona i la Costa Brava de la mà d'experts, el Corinthian posarà rumb a Tarragona, on està prevista una visita especial al Monestir de Poblet. Al dia següent, Barcelona, des d'on està previst que els viatgers tornin en vol directe cap els Estats Units amb una bona col·lecció d'experiències al cap i a les càmeres de fotos.