Els establiments turístics gironins han recaptat uns 900.000 euros en els primers cinc mesos de vigència de la taxa turística, i s'espera que en acabar el primer any d'aquesta la xifra superi lleugerament els 4 milions.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va assenyalar ahir que durant els primers cinc mesos de taxa s'han recaptat a Catalunya 8,5 milions d'euros, un 11% dels quals a les comarques de Girona, i que l'expectatives són recaptar-ne entre 40 i 42 al final del primer any de vigència. Puig també va explicar com s'invertiran els diners recaptats, destacant que cinc milions d'euros, és a dir entre el 12% i un 12,5% -depenent si són 40 o 42 milions al final- aniran a parar al circuit de Montmeló per asegurar que continuï acollint el Gran Premi d'Espanya de Fórmula1. L'estimació de repartiment per aquest primer any és d'uns 14 milions per als Ajuntaments i la resta, uns 28 milions per al Govern. En aquest diners, el departament té previst destinar 10,5 milions a promocions directes de l'Agència Catalana de Turisme i els altres 17,5 milions per a recursos, promocions i productes turístics

El conseller va explicar la distribució territorial de la recaptació d'aquests primers mesos i va assenyalar que el 63% dels diners venien de Barcelona ciutat, el 13% de les comarques de Barcelona, l'11% de Girona, el 6% de Tarragona, l'1% de les Terres de l'Ebre, el 2% de Lleida i el 4% de la Vall d'Aran.

Puig va dir que gràcies a aquesta taxa, el Govern dotarà en 2,6 milions la campanya d'estiu d'aquest any, cosa que suposa triplicar els 800.000 euros que es van destinar en la campanya de l'any passat i que van sortir dels pressupostos de la Generalitat. Un cop la taxa estigui desplegada i regulada en tots els establiments turístics, el potencial de recaptació d'aquesta taxa serà d'uns 70 o 80 milions d'euros l'any, per sota dels 100 milions que inicialment es van preveure, xira que el conseller va demanar que s'abandoni definitivament com a previsió.