La Corporació de Salut del Maresme i la Selva vol que la reordenació dels serveis que proposa el Departament de Salut per estalviar fins a 64 milions d'euros a tot Catalunya "es pacti amb el territori". Així ho va explicar el director de planificació de l'ens, Xavier Conill, que veu amb bons ulls la idea general, però demana que es parli amb els hospitals comarcals per decidir quines especialitats es reordenen i quines es mantenen.

Cal recordar que fa pocs dies el Departament de Salut va anunciar el pla, que vol intentar evitar duplicitats i que no tots els centres ho facin tot. En el marc d'aquest pla, Salut s'ha marcat reduir en 8.000 els ingressos hospitalaris evitables aquest 2013: 4.000 gràcies a una millor atenció al malalt crònic que ha d'evitar que acabin a l'hospital ingressat i els 4.000 restants són operacions que ara requereixen ingrés que passarien a fer-se amb cirurgia major ambulatòria.

Conill va destacar que hi ha operacions i especialitats que es fan molt bé des dels hospitals comarcals i que tenen molta demanda al territori i voldrien que es poguessin mantenir i que no acabessin traslladant-se als hospitals de Mataró o al Trueta de Girona. "No podem concentrar-ho tot", va afirmar Conill.

Per això, el director de planificació va reivindicar que voldrien que es pogués pactar amb el departament de Salut quines especialitats es reordenen i quines no. En aquest sentit, va reivindicar per exemple el servei d'oftalmologia que es fa a Blanes o les protessis de genoll. "L'accessibilitat i tenir els serveis a prop també té elements positius", va afegir el director.

Malgrat aquesta reclamació de pacte, Conill va destacar que ja estan d'acord en què es dugui a terme una reorganització de serveis. "Les grans paraules ens sonen bé, amb crisi o no cal abordar una reordenació dels serveis", va afirmar Conill, tot i que va afegir que encara no tenen la concreció de quins seran els serveis que es podrien veure afectats i va demanar també es pugui concretar. Conill va afegir també que una de les parts que veuen "lògica" és que l'"alta especialització" es traslladi als grans hospitals.