Les mobilitzacions del cos de Bombers i la negativa de fer hores extra han provocat el tancament d'algun parc a la regió de Girona. El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Ramon Parés afirma que preveu que hi hagi entesa amb el col·lectiu en breu.

A la regió de Girona s'ha vist com tancaven els últims dies algun parc de bombers, estan tancats a negociar amb el col·lectiu?

Mai hem aturat la negociació amb els sindicats però sí alguns temes que ens plantegen els hem dit d'emplaçar-nos el setembre, en concret el dia 17. El primer motiu és perquè són temes que formen part de les condicions treball que es van pactar el 2006 i que no les podem modificar ara i cal asseure's també amb la funció pública. I el segon tema és que la campanya forestal que ja està dissenyada i en bases a la variable del pressupost que teníem i no es pot canviar, a més és gairebé com la de l'any passat, espero que reconsiderin la seva posició.

Entén que reivindiquin millores per desenvolupar la feina i més personal?

No entenem per què aquest any hi ha aquestes protestes perquè la campanya d'estiu és gairebé la mateixa, tot i que reconeixem que en el cos de bombers i com en d'altres sectors públics hi ha mancances. Cal tenir en compte que gairebé fa tres anys que no es reposen jubilacions i en dos anys hi ha 60 persones que s'han jubilat. D'això som conscients i per això als Bombers se'ls dóna l'opció de les hores extres, que ara es neguen a fer i estan en el seu dret. Aquest fet provoca que a Girona on hi ha molts parcs i molt petits, amb tres bombers, quan falta un treballador es tanqui, un problema que suposo amb bona voluntat per part de tots tindrà una la solució.

Quina solució preveuen per si es repeteixen la clausura d'instal·lacions?

No podem contractar més bombers perquè el sector públic des de l'any 2011 està tancat i el cos no té interins. Fins que no s'admetin noves convocatòries no es podrà fer res i els pocs bombers que ens falten només els podem suplir demanant hores extres als altres. Tot i això, operativament en una regió com la Girona amb 19 parcs de bombers, tancar-ne algun no suposa cap problema.

I de cara a la campanya d'estiu no pot suposar cap entrebanc?

A la regió de de Girona hi ha 19 parcs de bombers de funcionaris, més de nou de bombers voluntaris i a l'estiu n'obrim dos més. Són 30 parcs i això no és per comparar amb Lleida i Tarragona, però a Girona en teniu 19 i allà, vuit, més del doble. A més a l'estiu tindrem cinc mitjans aeris: tres helicòpters i dos avions i en total unes 913 persones amb els reforços. Cal donar un missatge clar: la població no ha de patir ni fer cas del què diu la gent que hem retallat en un 60% la campanya forestal, és una afirmació molt negligent. La retallada està entre el 6% i el 7%.

Tenir una instal·lació tancada però no fa que hi hagi menys temps de reacció en cas d'un servei com denuncia el col·lectiu?

Els parcs es troben en una distància curta i actualment les vies de comunicació han millorat molt i els accessos són bons. A més, quan hi ha un sinistre a la demaracació normalment s'activa més d'un parc. Crec que no és una bona notícia que un parc de bombers no obri, igual que si no ho fa un hospital o una escola. Però crec que a Girona teniu suficents parcs per no haver de patir perquè és un territori amb una gran fortatalesa en serveis d'extinció.

Com es presenta l'estiu pel que fa a la possibilitat d'incedis a la demarcació de Girona?

Tenim les previsons fins al dia d'avui i si anem pels boscos i els camps es pot veure com està de color verd. Però som a la Mediterrània i cal ser curosos perquè tenim bosc de molt risc i l'estiu és molt llarg. No hem abaixat la guàrdia i tampoc hem fet un disseny de campanya preveient menys incendis. L'any passat els focs eren més previsibles per la sequera i enguany no està tan clar.