Algun misteriós follet de la impremta ha sobrevolat la selectivitat aquest any, amb diversos errors detectats en, almenys, cinc exàmens. El Consell Interuniversitari de Catalunya -màxim responsable de les Proves d'Accés a la Universitat- va descriure ahir com a "error tipogràfic d'impremta" l'aparició de la lletra "a" que, dimecres, va generar confusió en l'enunciat de l'examen de Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.

En el mateix comunicat, el Consell afirmava de manera taxativa que l'equivocació es va produir a la impremta "i en cap cas va ser motivada per un error humà", remarcant que els serveis de l'Institut d'Estudis Catalans corregeix "exhaustivament" la redacció de tots els exàmens de la selectivitat. Malgrat això, a la prova de matemàtiques, en un article present a l'enunciat hi havia la lletra "a" en comptes de l'"e" correcta: és a dir, estava escrit "las" i no "les".

L'argument de l'error d'impremta no va semblar sòlid per a molts estudiants, un dels qual va considerar que "se suposa que els enunciats de les proves es revisen després d'imprimir-les, no?". Una indignació que ahir es va incrementar per més errors i que es pot veure al Twitter lasele2013, en el qual s'han anat registrant les incidències de la selectivitat des que va començar dimarts. Des de dimecres, els comentaris es van centrar gairebé exclusivament en l'error de l'examen de Matemàtiques i en altres que s'hi han anat afegint.

La primera pregunta de l'examen de Matemàtiques de dimecres, en la qual els alumnes havien de resoldre un sistema d'equacions lineals, es va complicar quan, transcorreguts uns quinze minuts, els examinadors van dir als estudiants que havien de modificar l'enunciat. La confusió creada per aquesta situació inesperada va bloquejar alguns alumnes i va desconcentrar molts altres. Segons diversos examinadors, els diferents tribunals van informar de forma desigual i tard d'aquest tema, ja que molts alumnes ja havien elaborat la seva resposta i van considerar que els danys psicològics causats són "irreparables" per a alguns joves. Aquests mateixos examinadors van reclamar que la correcció de la prova tingui en compte aquesta circumstància i que es vetlli pels estudiants perjudicats.

A través del mateix comunicat, el Consell Interuniversitari de Catalunya va assegurar que no hi va haver cap error matemàtic i que es va tractar d'una pregunta "que plantejava un sistema d'equacions que, tal i com estava formulat, podria resoldre's de dues maneres"; tot seguit, l'ens garantia que "les dues respostes es donaran per correctes en la correcció dels exàmens".

"A veure com corregeixen ara", va comentar una jove, la Irene, qui va recordar que la pregunta valia 2 punts sobre 10; punts que poden ser decisius per assolir una nota que permeti accedir als estudis desitjats.

Però no només de Matemàtiques viuen els famosos follets de la impremta, perquè ahir van seguir l'"atac". A l'examen de Geografia es va colar un número 4 que no havia d'estar on era: al final d'una xifra sobre els fluxes d'inversió estrangera directa d'Espanya. A part d'aquest dígit, un dels mapes d'aquesta prova no incloïa la llegenda per fer les descripcions demanades a les preguntes. També en els exàmens de Llengua castellana i catalana, fets dimarts, hi havia subratllades algunes paraules, i fins i tot paràgrafs, dels quals no es preguntava res en la prova; una circumstància que va causar perplexitat i consultes de més d'un estudiant, segons van indicar ahir fonts d'un tribunal examinador.