L'ampliació de l'abocador de Solius i la construcció d'una nova planta de tractament de residus a la mateixa zona ha quedat de moment posposada a l'espera que Urbanisme es miri el projecte amb més detall. Aquest és un dels punts que es debatia ahir a la sessió de la Comissió a Girona, i tal com va exposar el director general d'Urbanisme, Agustí Serra, a dia d'avui els genera dubtes i ho volen estudiar amb més profunditat. El principal problema és que el nou equipament de triatge de residus ?s'ubicaria també al mig del massís de Cadiretes, amb un impacte ambiental important, i és per això que Urbanisme de moment ha posposat la seva decisió.

El projecte d'ampliació i construcció d'una nova planta ja ha despertat recels entre les entitats ecologistes i naturalistes gironines, que consideren que està sobredimensionat i que cal valorar la seva necessitat en el context actual, en el que any rere any ha anat baixant la quantitat de residus generats.

Segons consideren des de l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i el Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), que ja han presentat al·legacions al projecte, la línia de les polítiques actuals en gestió de residus "és construir més plantes i donar acollida a la gran quantitat de residus que generem, basades en escenaris futurs on cada cop es generaran més residus".

En contra d'aquesta tendència, les entitats al·leguen que "aquests escenaris no són correctes ja que les estadístiques recollides en els últims anys mostren que les taxes de generació de residus municipals a Catalunya s'han estancat a la baixa". En aquest sentit, afirmen que si això s'atribueix a la crisi i es considera que a més creixement econòmics, més generació de residus, "la normativa i les polítiques vigents són del tot deficients i ineficaces".

Responsabilitat per Lloret

Urbanisme va ratificar, d'altra banda, que la construcció del xalet de luxe de Can Juncadella a Lloret de Mar s'adapta a la normativa. El Parlament va instar el Govern a aturar "de manera immediata" les obres perquè Urbanisme pogués revisar o fins i tot revocar l'informe favorable al projecte que va concedir l'any 2010. El director general, Agustí Serra, va afirmar que han analitzat minuciosament l'expedient i que han conclòs que el projecte de construcció del xalet no incompleix cap norma urbanística perquè s'adapta al POUM de Lloret de Mar.

Serra va defensar que la comissió va actuar correctament quan va emetre l'informe i va recordar que Urbanisme no pot aturar les obres perquè és competència de l'ajuntament.

En aquest sentit, va informar que potser és una obra faraònica o una bestiesa urbanística però s'adequa tant al Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) de Lloret de Mar com al Catàleg de masies i cases rurals. "Ens ratifiquem en l'expedient, no podíem informar desfavorablement", va afirmar Serra.

El cas de Can Juncadella va arribar el març passat al Parlament de Catalunya, on tots els grups de la Comissió de Territori i Sostenibilitat van aprovar una resolució que instava el Govern a aturar les obres i demanava a Urbanisme que revisés l'expedient. El termini per tenir un dictamen final era el mes de juliol.

Serra va explicar que durant aquests mesos han estat treballant amb tècnics i els serveis jurídics i que han conclòs que es va autoritzar correctament perquè les obres no contravenen cap norma urbanística.