Un total de setze embarcacions ja estan a disposició dels turistes que vulguin viure l'experiència de feinejar al mar i pescar el seu propi peix acompanyats de professionals del sector a Roses. Ahir es va fer la primera sortida i la previsió és poder arribar a 1.500 persones durant l'estiu. Sota el nom de "Pesca Turisme", arrenca aquesta iniciativa pionera a l'Estat que busca donar a conèixer la cultura marinera al mateix temps que oferir una activitat atractiva i diferent en època de crisi que busca promoure el turisme.

"Ha estat divertit i ens ha permès conèixer varietats de peixos que no havíem vist abans", comentava ahir una de les participants, Cris Gallardo, que ha contractat una sortida de sis hores per un preu de 95 euros. Pops, verats, rogers i una ratllada és el que en Cris i l'Agnès Julià portaven pescats aquest matí amb la barca que ha sortit mar endins a quarts de set del matí acompanyats d'en Ferran Oller, el patró de l'embarcació. Gallardo destacava sobretot el fet de poder viure l'experiència així com poder descobrir espècies fins ara desconegudes. Tots dos són de Figueres i volien saber com era passar un matí amb pescadors. El patró assegurava ahir que creu que l'activitat servirà per donar més valor a la professió però sobretoto perquè el consumidor s'amini a comprar més peix de la zona.

El turisme i la pesca són dues activitats molt importants al municipi de Roses que compateixen un mateix espai. Ara passen a col·laborar estretament en un projecte que va començar a agafar forma per iniciativa dels pescadors, a través de la Confraria de pescadors, i de l'Estació Nàutica de Roses. "Han estat tres anys de feina i ara esperem poder-la compartir amb altres poblacions", assenyala el president de l'Estació Nàutica Roses, Miquel Gotanegra, que explica que ja hi ha altres municipis costaners interessats com és Vilanova i la Geltrú. El president de la confradia, Antoni Abad, per la seva banda, creu que "econòmicament no ens salvarà però ens ajudarà a donar a conèixer la nostra feina i probablement que el consumidor valori el peix que tenim aquí i que en la majoria dels casos és pescat, subhastat i menjat el mateix dia i per tant s'ha de diferenciar del peix importat que ve de fora".

A banda de sortides en barca de pescadors durant sis hores per 95 euros, també es pot viure la pesca tot el dia -de 7 a a 18h de la tarda- per 140 euros i inclou també un dinar-ranxo amb els pescadors. Aquestes sortides es poden reservar fins al 30 de setembre. També s'han organitzat excursions amb caiac de pescaturisme, amb un cost de 35 euros, per veure des de l'aigua com treballen els pescadors.