dissabte Pantà de Darnius

L'alcalde de Darnius, Eduard Payrà, està disposat a aconseguir fer realitat una reivindicació que dura des de principis dels anys 80. Vol que el pantà de Boadella canviï el nom i es digui pantà de Darnius. Una reivindicació absolutament lògica si es té present que la pràctica totalitat de l'embassament es troba dins del seu terme municipal. Sense dubtar que aquesta vegada vagi de debò, li recordo a l'alcalde que els seus antecessors ja ho van intentar els anys 80 i no ho van aconseguir. L'aparell legal/funcionarial de l'Estat té una al·lèrgia greu als canvis. Fins i tot pels que haurien de servir per corregir errors. Aquest pantà es diu de Boadella perquè, en un primer moment i sobre paper, es va projectar bona part dins d'aquest municipi. Després, a l'hora de construir-lo, van arribar a la conclusió que l'havien de moure, i les cases que hi ha submergides són de Darnius.

Tot plegat va ser un autèntic despropòsit. No només el nom. El pantà de Boadella és dels pantans més ineficaços dels que es van construir durant aquella fal·lera hidràulica de la dictadura. Només s'omple quan plou tot l'any.

diumenge Mossos a Portbou

Aquesta setmana es corregeix un dels errors greus comesos durant el desplegament dels Mossos d'Esquadra a l'Alt Empordà l'any 1995, quan justificant-se en teories d'especialització i concentració ?d'efec?tius, aquest cos en realitat no es va desplegar, sinó que es va concentrar en els nuclis més poblats. Un d'aquests errors va ser deixar la zona del nord del Cap de Creus sense efectius de seguretat ciutadana, i en especial, la zona fronterera de Portbou. Durant aquests 18 anys, aquests pobles han hagut d'esperar hores que arribessin agents de Figueres o Roses per fer-se càrrec d'un robatori, d'un atracament, o de qualsevol problema o delicte. I quan arribaven els costava actuar perquè desconeixien els carrers, els llocs i la gent. Un escenari que ha estat massa freqüent i que incomprensiblement s'ha mantingut durant dues dècades.

dilluns Alcaldes ocurrents

Escolto l'alcalde de Vilablareix, David Mascort, sorprès per la repercussió que ha tingut l'ocurrència de posar banderetes a les caques de gos del poble, com a denúncia contra els amos que no les recullen. Potser l'ha sorprès la proporció però aquestes són coses que es fan per donar un cop d'efecte. Des de fa molts anys, hi ha hagut alcaldes que han tingut habilitats innates per saber captar l'atenció de l'ànima frívola que sempre han tingut els mitjans de comunicació.

Recordo el cop d'efecte d'aquell alcalde ja desaparegut de Tossa, Telm Zaragoza, que va aconseguir repercussió mundial convertint el seu poble en el primer municipi antitaurí, quan Tossa mai ha tingut plaça de toros. O aquell alcalde de Colera, Miquel Carrés, que va ?aconse?guir que el seu poble sortís a tots els mitjans estatals oferint premis a la natalitat a la gent del poble i a la gent que s'hi empadronés.

Les ocurrències no són dolentes. Tampoc és dolent que els mitjans ho recullin. En realitat, quantes notícies realment transcendents hi ha al cap de l'any? Deu?

dimarts Allau de

desnonaments

L'any passat, els bancs i les caixes van demanar als jutjats fer uns 3.000 desnonaments a les comarques de Girona (com desnonar tres o quatre pobles petits sencers de Girona). És l'11% més respecte al 2011, malgrat que la Generalitat sosté que s'han paralitzat molts més desnonaments que mai. Actualment, cada setmana es demanen de mitjana una seixantena de desnonaments. Segons totes les previsions, aquesta plaga perdurarà uns quants anys. I el problema és que no hi ha una solució única perquè cada cas té darrere una explicació diferent i unes conseqüències que res tenen a veure una amb l'altra. La llei no està pensada per una onada com l'actual, ni hi ha suficients jutges com per mirar-se cada cas amb diligència.

dimecres La ràbia

El col·legi de veterinaris de Girona ha demanat a la Generalitat que torni a fer obligatòria la vacuna contra la ràbia a gossos, gats i fures, oblidada des que la ràbia es va considerar eradicada durant la dècada dels setanta. Un gos mort a Toledo la tenia, i resulta que el bitxo aquest havia viatjat amb els seus amos a Porqueres i Banyoles.

La gran mobilitat i les grans migracions d'avui en dia, sumades a una baixa conscienciació sobre vacunacions, fan que no es pugui parlar de malalties eradicades, ni en animals ni en persones.

Dijous Fotomuntatges

El pla d'integració dels rius a la ciutat, que ha presentat l'Ajuntament de Girona, és francament bonic, en el sentit estètic del terme. Els fotomuntatges que he pogut veure converteixen Girona -sobre fotografia- en una de les ciutats més belles d'Europa. Des que existeixen les reconstruccions informàtiques, les artesanes maquetes han donat pas a aquestes imatges virtuals hiperrealistes. Recordo l'última recreació virtual que em va impressionar per la transparència de l'edifici i per com s'integrava a la zona. Havia de ser el nou hospital Josep Trueta, que va ser batejat com la catedral del segle XXI, i que aquest pas serà la catedral del XXII.

Aquestes recreacions informàtiques permeten col·locar cada arbre, cada pont, cada fanal o cada totxo, on millor queda i on millor l'imagina l'arquitecte, i donar-li els colors més nets i efectius. En aquest cas, mai la realitat acaba superant la virtualitat. Això comptant que la imatge virtual s'acabi convertint mai en realitat.

Divendres Multes i prostitutes

Quan fa un any es va decidir multar prostitutes de carretera i els seus clients, des de diferents àmbits es va dir que no seria una mesura efectiva perquè les noies no pagarien. Estaven parcialment equivocats perquè, segons les dades fetes públiques avui per Interior, la prostitució a les carreteres ha caigut, en un any, a la meitat. Durant aquest temps han posat una multa cada dia.

És possible que la persecució a clients hi hagi tingut molt a veure. També és probable que la crisi econòmica hi hagi influït. Sovint tinc tendència a no refiar-me de les dades oficials, però en aquest cas crec que es queden curtes. En moltes carreteres, fa un any hiperpoblades de prostitutes, avui no se n'observa ni una.