Les campanes de l'església de Sant Sadurní de l'Heura han deixat de tocar en horari nocturn aquesta setmana. I restaran silenciades des de les deu de la nit fins les set del matí fins que no es trobi una solució perquè toquin més fluix. L'alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Salvi Casas, ha manifestat que ha estat una decisió complicada perquè hi ha tant veïns que defensen que han de seguir tocant com d'altres que l'increment del so els ha provocat problemes per dormir i reclamaven que deixessin de sonar per poder descansar adequadament.

L'alcalde ha explicat que fa cosa d'un any es va canviar el sistema de toc horari de les campanes de l'església de Sant Sadurní, que es va automatitzar. Fins aleshores, el repic de les campanes havia estat correcte però, amb la nova aplicació automàtica, la sonoritat ha pujat. S'ha de tenir en compte que els tocs horaris de les campanes són cada quart i totes les hores, ha comentat el batlle.

Amb l'increment del so, l'Ajuntament presidit per Casas va rebre queixes de veïns que es troben en les proximitats de l'església. En aquest sentit, per exemple, un veí va entrar una instància el passat mes de febrer demanant que es reduís el volum de les campanes i explicava que portava mesos sense dormir, cosa que li provocava mal de cap i deteriorament de la salut.

Així, l'Ajuntament va prendre la decisió de reclamar a l'empresa que s'encarrega de les campanes una solució per rebaixar aquest toc de les campanes, tenint en compte que amb l'antiga maquinària no hi havia hagut mai cap problema.

No obstant això, la solució no acaba d'arribar i, malgrat que hi ha veïns posicionats tant a favor que segueixin tocant les campanes de nit com en contra, el consistori ha pres la decisió d'eliminar el toc horari de les campanes en horari nocturn. Una mesura que s'aplica des d'aquesta setmana i que l'Ajuntament ha anunciat en el darrer número del butlletí municipal La Palanca. S'hi informa que mentre no es trobi una solució satisfactòria, les campanes no sonaran entre les deu del vespre i les set del matí.