Aquest dissabte els membres del Projecte NINAM que van sortir a mar per intentar localitzar poblacions de cetacis es van emportar una grata sorpresa. A cinc milles nàutiques al nord del cap de Creus (Alt Empordà), van albirar un total de sis rorquals comuns, una espècie de balena que acostuma a habitar aquesta zona de la Costa Brava.

Des de l'entitat ressalten que es tracta d'una "bona notícia", perquè fins ara -durant dos mesos i mig de campanya- encara no havien vist cap cetaci. "Estàvem preocupats", assenyala Albert López, membre del Projecte NINAM. Tot i això, una de les balenes que es va apropar fins al vaixell portava una greu cicatriu al llom, provocada per les hèlices d'alguna embarcació.

Des de l'associació tornen a fer un crit d'alerta perquè els conductors d'embarcacions de motor ràpides controlin la velocitat i tinguin cura del medi ambient. "Han de saber que a la Costa Brava hi passen o viuen cetacis com rorquals o dofins", subratlla López. En nombroses ocasions, des de la plataforma d'estudi NINAM han ressaltat que aquestes balenes són una de les espècies que més pateixen la massificació del mar perquè acostumen a xocar contra els bucs de mercaderies o passatgers. En el 90% dels casos, aquests impactes amb els vaixells acaben amb la mort de l'animal.

Les balenes van ser localitzades a prop del cap de Creus. En primer lloc, un grup de tres rorquals es va acostar fins al vaixell. Posteriorment, dos rorquals més van passar pel costat d'estribord del catamarà i, finalment, una altra balena va passar gairebé arran del vaixell -a poca profunditat- obsequiant-los amb una bella imatge.

Estudiant els cetacis

El Projecte NINAM és una plataforma d'estudi de cetacis de la conca nord-occidental del Mediterrani que opera bàsicament a l'entorn del Parc Natural del Cap de Creus i té el port base a Roses. El 2004 van començar a elaborar censos de control i identificació de les espècies de cetacis presents a la zona protegida del parc natural i al seu entorn.

L'espècie de balenes localitzades dissabte al nord del cap de Creus són el segon animal més gran de tot el món i es calcula que a tot el mar Mediterrani hi viuen uns 2.000 exemplars. El rorqual comú és un animal que habita al mar Mediterrani, d'entre 22 i 25 metres, i que consta a la llista d'espècies que cal protegir de la Unió Europea. Segons els membres del Projecte NINAM, no és estrany veure aquests animals alimentant-se del plàncton i dels petits peixets que habiten la zona durant la primavera, però durant els últims anys havien notat una baixada del nombre de visites d'aquestes balenes.