Ha arribat la calor, i amb ella també ho han fet les meduses. Aquest cap de setmana passat molts van ser els banyistes que van advertir la incòmoda presència d'aquests animals submarins a tocar de la sorra. De fet, la calor clarament estiuenca d'aquests dies ha empès enormes bancs de meduses procedents de l'interior del Mediterrani i de les costes franceses. Això ha posat en guàrdia a la Creu Roja, que tot just aquests dies comença la seva campanya de vigilància a les platges de les comarques gironines.

Ahir fonts d'aquesta entitat van informar de quatre persones ateses per picades de medusa al litoral gironí. Tanmateix, van preferir no fer una valoració inical fins que no estiguin desplegats per totes les platges. També diversos banyistes van confirmar la forta presència de meduses a platges com les de Sant Feliu de Guíxols, i fins i tot molts d'ells van haver d'interrompre el seu bany per tal evitar-les. Fa dies investigadors catalans i francesos van alertar de la presència d'aquests animals urticants en quantitats immenses per la zona del Mediterrani occidental.

Segons va informar el diari francès L'Independent, s'ha dut a terme una campanya oceanogràfica a les costes catalanes, el balanç del qual indica que aquest any serà intens pel que fa a l'arribada de meduses a la costa.

"Vam veure bancs de diversos quilòmetres amb una densitat de 30 a 40 meduses per metre cúbic, que és enorme", va alertar Verónica Fuentes, de l'Institut de Ciències del Mar (SCC) a Barcelona, que també parla de la plaga "més abundant i la més gran dels últims tres anys".

Els investigadors tenen proves de la seva presència en aquesta zona des de l'any 1800. Durant la dècada de 1980, una explosió de meduses va preocupar les autoritats, però no va ser fins l'any 2000 que es va començar a tractar el problema seriosament. Segons els investigadors, fins llavors "en moltes platges es nedava amb un purè de meduses".

La situació però, pot canviar ja que a partir d'avui tornen a baixar temperatures i arriben les precipitacions a les comarques gironines. Els serveis meteorològics alerten de xàfecs moderats i amb tempesta, localment fortes sobretot al Pirineu. A la resta, intervals ennuvolats amb probables xàfecs localment moderats i amb tempesta, preferentment a l'interior.