El Govern ha anunciat l'enduriment del procés per l'obtenció d'un permís per investigar la presència d'hidrocarburs al territori mitjançant el fracking. A partir d'ara, la Generalitat exigirà un estudi d'impacte ambiental en els tràmits per aconseguir un permís de cerca d'hidrocarburs. Fet l'estudi caldran dos passos més: el primer, obtenir la declaració d'impacte ambiental (DIA) i el segon, rebre l'autorització per part del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Amb l'enduriment, el Govern vol evitar que l'estat espanyol (que està modificant la llei d'hidrocarburs per permetre el fracking) tingui llibertat amb els permisos. Podria donar-se el cas que les companyies interessades a investigar amb ús de fracking demanessin l'avaluació d'impacte ambiental al govern estatal, i aleshores els informes de la Generalitat no serien vinculants.

Per part de la Plataforma Riudaura Junts contra el Fracking, Marc Muntanya ha raonat que les empreses dedicades a l'explotació d'hidrocarburs encarregaran els estudis d'impacte a especialistes i obtindran el permís de cerca d'hidrocarburs de la Generalitat. Va valorar que el perill de fracking és viu. Muntanya va fer la declaració, ahir, en una roda de premsa de la Plataforma.

La presència era per criticar l'opacitat del Govern i del Consell Comarcal de la Garrotxa en el fracking. Van anunciar que es reuniran amb el president del Consell Comarcal, Joan Espona (CiU), per obtenir informes directes de la reunió del Consell amb un enginyer vinculat a Teredo Oils.

Consideren que el Consell els havia d'haver avisat de la reunió. A més, valoren que la posició del Consell en el fracking ha estat poc transparent. «El vicepresident, Josep Berga (CiU), el primer que ens va demanar va ser no fer premsa», va dir Blanca Gómez, presidenta de la Plataforma.