L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha obert una investigació d'ofici sobre els contractes públics que el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, va signar el 2012 amb un holding de sis empreses privades de les que ell mateix és apoderat.

Segons va infromar Antifrau, la investigació es va obrir ahir d'ofici arran de la informació que va publicar el diari El País, en què assegurava que el Servei Català de la Salut va signar contractes públics amb el grup d'empreses vinculades a Padrosa per valor de 14,29 milions d'euros.

Padrosa podria estar vulnerant dues lleis catalanes sobre incompatibilitats ja que dirigeix el Catsalut -organisme públic a través del qual la Generalitat finança a hospitals i serveis sanitaris-, i a la vegada és apoderat de 16 empreses pertanyents al holding sanitari Corporación Fisiogestión, del que va ser director general fins que va entrar a l'administració catalana.

Malgrat deixar el seu càrrec, Padrosa no hauria perdut els seus poders a les empreses, i va seguir signant contractes públics amb elles per valor de 15,74 milions el 2010; 14,31 milions el 2011 i 14,29 milions el 2012.

L'oposició en bloc va demanar explicacions al conseller de Salut, Boi Ruiz, i a Josep Maria Padrosa per la firma d'aquests contractes públics. ERC, PSC, PPC i Ciutadans van demanar només que facin aclariments de manera urgent tant a Boi Ruiz com a Padrosa i, en funció del contingut d'aquestes, es plantejaran un altre tipus d'iniciatives.

Tanmateix, només el representant d'ICV-EUiA va anar més lluny i va demanar la dimissió de Padrosa per considerar que aquestes informacions evidencien «les portes giratòries entre el sector públic i el privat, o pitjor, el tenir un peu en un i en un altre», va advertir el diputat Josep Vendrell en declaracions als mitjans als passadissos del Parlament.

El Departament de Salut va negar ahir que Josep Maria Padrosa hagi participat en processos d'adjudicació relacionats amb la Corporació Fisiogestió, de la qual va ser director general, incorrent amb això en incompatibilitat. En un comunicat, Salut afirma que «en la seva tasca com a director del CatSalut, Josep Maria Padrosa no ha participat en cap dels processos d'adjudicació relatius a la contractació de la gestió de serveis de prestació de rehabilitació física i de logopèdia en la modalitat ambulatòria i domiciliària, àmbit d'actuació de la Corporació Fisiogestió, ni en les deliberacions del CatSalut ni en els òrgans de contractació».

També indica que Josep Maria Padrosa va prendre possessió del seu càrrec com a director del CatSalut, el 7 de gener de 2011, havent cessat de totes les seves funcions i responsabilitats com a director general de la Corporació Fisiogestió el 6 de gener de 2011. «Des d'aquella data, Josep Maria Padrosa no ha tingut cap relació laboral ni contractual amb la Corporació Fisiogestió ni ha utilitzat cap dels poders de què era titular mentre era director general i que havien d'haver estat revocats per la Corporació en el moment del seu cessament», assegura el departament. Segons Salut, «en qualsevol cas, Josep Maria Padrosa, en haver cessat la seva relació amb la Corporació, era desconeixedor que els poders no havien estat revocats, ja que no li corresponia a ell fer-ho».