La Federació de Municipis de Catalunya ha reclamat al Departament d'Ensenyament que pagui els diners que deu als ajuntaments en concepte d'ajuts per a les escoles bressol i les escoles de música del curs 2011-2012 i, també, que informi d'un calendari de pagament per a l'any escolar que és a punt d'acabar. L'entitat municipalista ha fet aquesta petició a la Conselleria, amb caràcter d'urgència, després de recollir les queixes d'ajuntaments de totes les comarques.

El Departament d'Ensenyament de la Generalitat ja ha rebut aquesta petició del Comitè Executiu de la Federació de Municipis de Catalunya, que en la seva darrera reunió -el 12 de juny- va acordar «sol·licitar urgentment» que la Conselleria «faci efectiu el pagament dels convenis de les escoles bressol i de les escoles de música del curs 2011-12 i de l'actual 2012-13», a més de demanar un calendari de pagament per aquest any i per al curs vinent.

La preocupació d'uns ajuntaments ja molt castigats pels efectes de la crisi econòmica és el que ha mogut la federació de municipis.

Aquesta entitat ha remarcat que, fa un any, la Generalitat va anunciar una rebaixa de la seva aportació econòmica per plaça d'escola bressol municipal fins als 875 euros per alumne.

Ara, la Federació de Municipis de Catalunya ha recordat que, en el seu moment, ja es va oposar a aquesta reducció perquè considerava que «vulnerava el model de finançament existent i agreujava encara més la difícil situació dels ajuntaments».

Un any després, a més de reduir la subvenció per a les llars d'infants municipals, la Generalitat encara no ha pagat aquests diners als consistoris i tampoc els ha informat de cap calendari de pagament.

El cost per a les famílies

D'altra banda, l'entitat municipalista ha quantificat en una mitjana de 300 euros mensuals el cost que suposa per a les famílies una plaça de llar d'infant municipal, després que el Govern català hagi reduït la seva aportació a 875 euros. En consideració de la Federació, aquest fet «agreuja la situació d'aquelles famílies que sense trobar-se en una situació de pobresa estan veient reduïdes les seves possibilitats de pagar serveis adreçats als seus fills».