L'examen de Matemàtiques de la selectivitat que va crear confusió i protestes entre els estudiants perquè tenia un error a l'enunciat s'hauria de poder repetir, segons el govern català, si bé qui ho ha de decidir -avui com a molt tard- és la Comissió Coordinadora de les Proves d'Accés a la Universitat.

El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, va indicar ahir en roda de premsa a Barcelona que el govern català considera que aquells alumnes que així ho considerin han de poder repetir l'examen, de forma voluntària, un cop sàpiguen la nota de la selectivitat, el proper 28 de juny.

El govern català així ho ha proposat a la Comissió Coordinadora de les PAU, formada per representants de les universitats i amb l'última paraula de si es repeteix la prova de Matemàtiques. Aquesta va plantejar un problema amb una triple equació en l'enunciat de la qual figurava una «z» en comptes d'una «x», la qual cosa va crear gran confusió entre els alumnes.

Castellà va precisar que, de l'expedient investigador obert a arrel del que va succeir s'ha constatat que l'origen de la incidència va ser a causa d'un «error humà» per la discrepància entre l'enunciat de l'examen i les seves pautes de correcció. Ni la persona que va elaborar l'examen ni els dos professors -un de Batxillerat i un altre d'universitat- que el van revisar van detectar la discrepància entre l'enunciat i les pautes de resolució. Va ser poc després d'iniciar-se l'examen, el passat dia 12, quan es van rebre una dotzena de trucades de diferents tribunals examinadors que sí van detectar l'error.

La insòlita petició que es repeteixi es basa en el fet que no existeix «prova fefaent que la comunicació als alumnes arribés a tots els tribunals i aules en el mateix espai de temps, i no hi va haver una instrucció concreta de donar més temps» per a la resolució de l'examen, va indicar Antoni Castellà.

Alguns tribunals examinadors van concedir un quart d'hora més per acabar la prova de Matemàtiques i d'altres només van alertar de la incidència.

Una altra de les conclusions de l'expedient és que els sistemes previstos de control «s'han mostrat deficients per detectar un error» i que el protocol per a la resolució d'incidències durant la prova «s'ha mostrat poc adequat».

Per això, la Secretària d'Universitats proposa establir un criteri de nomenament dels revisors de l'examen i que siguin tres i no dos, com fins ara, els professors que revisin les proves abans que s'imprimeixin.

A més, considera necessari establir un registre del telèfon d'incidències i que no sigui una sola persona la que hagi de decidir, com ha succeït aquesta vegada, quan el responsable de la prova de Matemàtiques va optar perquè es modifiqués l'enunciat de l'examen.

Un examen diferent

Els alumnes que optin per fer un nou examen de Matemàtiques hauran de tenir en compte que la prova serà una altra totalment diferent -se'n preparen 5 i se n'escull una a l'atzar per al juny i una altra per a setembre- i que la nota que comptarà per a la selectivitat serà l'última i no la primera, va precisar Antoni Castellà.