Els estudiants que ho demanin podran repetir l'examen de Matemàtiques de la selectivitat perquè, tot i seguir defensant l'adequació de la prova, la Comissió Coordinadora de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) ha decidir fer cas de la recomanació del Govern. La repetició de la prova es farà el 5 de juliol, pocs dies després de fer-se públics els resultats de la selectivitat, i presentar-s'hi implicarà renunciar a la qualificació obtinguda en el primer examen.

El divendres 5 de juliol, entre les 5 i dos quarts de 7 de la tarda, és la data escollida per donar l'oportunitat de repetir l'examen de matemàtiques als alumnes que s'hagin sentit perjudicats. La prova es farà a Girona, però el lloc i les aules concretes no s'anunciaran fins al dia 4 al web http://gencat.cat/universitats/pau. Ahir, el màxim òrgan responsable de la selectivitat va assegurar que aquest calendari serà compatible amb les dates de la primera assignació de places universitàries. És la primera vegada en 23 anys que es dóna l'opció de repetir una prova de la selectivitat.

Confusió i nerviosisme

El motiu del conflicte va ser una errada a l'enunciat de la prova, que va generar confusió i nerviosisme entre els aspirants a universitaris. Aquesta no va ser l'única equivocació dels exàmens de la selectivitat -tots tipogràfics, segons va puntualitzar el Consell interuniversitari en el seu moment-, però sí l'única que va motivar l'obertura d'un informe per part de la Generalitat. El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, en va fer públic el resultat dijous, concloent que es va cometre un "error humà" que mereixia donar una segona oportunitat als joves; però també va deixar clar que la decisió era de la comissió responsable de les proves.

Aquesta comissió es va manifestar ahir mitjançant un comunicat, la primera meitat del qual estava dedicada a defensar, d'una banda, "el rigor i la professionalitat demostrada al llarg de més de 25 anys d'experiència" per part de totes les persones que han intervingut en les PAU i, de l'altra, la correcció de la prova de Matemàtiques. Respecte d'aquesta, la Comissió Coordinadora va explicar que es va elaborar, preparar i revisar "seguint el procediment habitual"; que quan alguns tribunals van fer consultes sobre el problema 1 de l'examen, "el responsable de matèria va donar la instrucció de corregir la notació d'una variable d'una equació de l'enunciat" i que aquesta es va comunicar "en un temps raonable, atès el nombre de tribunals (151) i d'aules (764)"; que les pautes de correció de la prova han tingut en compte aquest fet; i que, quan es van recollir els exàmens, no consta "cap problemàtica especial" relacionada amb el temps que van tenir els alumnes. En base a aquests arguments, la comissió va afirmar ahir que "des del punt de vista acadèmic i del desenvolupament de les proves, no caldria repetir l'examen de Matemàtiques".

Les condicions de la repetició

Tot i això, els responsables de les PAU han decidit fer cas de la recomanació del Govern -prèvia consulta a les universitats-. Així, podran repetir l'examen de Matemàtiques els estudiants que el 12 de juny es van presentar a la prova i que ho demanin formalment, tràmit que s'haurà de fer l'1 i el 2 de juliol a través del portal Accesnet. La Comissió coordinadora aclareix que aquesta sol·licitud "comporta la renúncia explícita a la qualificació obtinguda, i també del procés de reclamació i de doble correció" de l'examen realitzat el dia 12.

L'organisme avisa els estudiants que demanin repetir la prova i que el dia 5 no s'hi presentin es quedaran sense nota d'aquesta matèria. Això vol dir que si es van matricular de Matemàtiques en la fase general "no tindran qualificació de les PAU i, per tant, tampoc nota d'accés" a la universitat.

Ja el dia de la prova, els alumnes hauran de portar un document identificatiu, el comprovant d'haver formalitzat la sol·licitud de repetició i la targeta de les qualificacions de la selectivitat -sense aquesta última, especifiquen, no es podrà fer l'examen.