El sindicat educatiu Ustec·STEs alerta que la introducció de l'ensenyament a distància als instituts, tal com el Departament d'Ensenyament projecta fer el curs vinent, pot suposar reduir recursos i personal. Però aquest no és l'únic perjudici que el sindicat veu en la mesura, si no que també considera que es produiran problemes de tipus pedagògic i d'organització interna als centres.

La Conselleria que dirigeix Irene Rigau va presentar als sindicats, en la mesa de negociació celebrada el 19 de juny, una sèrie de documents relatius al curs vinent. Entre ells n'hi havia un de referent a l'organització i la gestió dels centres educatius, en el qual s'especifica que determinades assignatures de quart d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i primer de Batxillerat es podran fer a través de l'Institut Obert de Catalunya (IOC); es tracta de les matèries optatives d'Informàtica i una segona llengua estrangera a 4t d'ESO, i un màxim de dues assignatures per alumne i curs a Batxillerat si l'institut on estudia no les imparteix.

Un altre sindicat, l'específic de professorat de Secundària Aspepc-SPS, també critica aquesta possibilitat i sobretot pel que fa a l'últim curs d'ESO. En consideració d'Aspepc-SPS, «l'administració aprofita, un cop més, per «colar» en les instruccions d'inici de curs una sèrie de mesures que no han estat ni tan sols regulades per cap resolució». Respecte la possibilitat de cursar matèries a distància, el sindicat lamenta que el Departament faci canvis sense «aportar cap recurs als centres que no sigui estalviar hores en l'oferta de matèries optatives de Batxillerat i quart d'ESO desviant l'alumnat a l'oferta de l'IOC».

Per poder-se acollir a aquesta modalitat d'ensenyament a distància, les famílies ho hauran de demanar a l'institut i la seva direcció ho haurà d'autoritzar, fent constar en un certificat que aquell centre no imparteix classes presencials de l'assignatura demanada. Segons afirma Ustec·STEs, la primera inscripció a una matèria en un centre sostingut amb fons públic és gratuïta, però en les següents, si s'ha de repetir, l'alumne haurà d'abonar un preu públic. Aquest és un dels perills alertats pel sindicat, el qual considera que s'obre la porta al pagament de preus públics per fer determinades assignatures de Batxillerat. D'altra banda, Ustec·STEs creu que l'educació a distància perjudica la relació i la interacció entre alumnes, a més de generalitzar una possibilitat que ara es limitava a situacions extraordinàries.