Dipsalut, l'organisme autònom de la Diputació de Girona, revisa la sorra, les dutxes i els rentapeus de 78 platges de 19 municipis de les comarques gironines. La tasca dels tècnics se centra, sobretot, en combatre la presència de bacteris com ara la legionel·la a les dutxes i de fongs o altres paràsits a la sorra.

El control per garantir la salubritat de les zones de bany de la demarcació també s'estén a les piscines. El Dipsalut comprova que 700 piscines d'ús públic de 200 municipis garanteixin totes les condicions de seguretat. Així, comproven que no hi hagi un manteniment deficient de les instal·lacions i que els resultats de les analítiques que es fan periòdicament a l'aigua es mostren al públic, tal com pertoca.

Minimitzar riscos

L'objectiu d'aquestes accions és minimitzar els riscos que aquests equipaments puguin comportar per a la salut dels usuaris. Aquest estiu el programa de suport a la gestió del risc derivat de les platges de Dipsalut es desenvolupa en 78 platges de 19 municipis de les comarques gironines.

A través d'aquest programa, l'organisme de salut pública de la Diputació de Girona ajuda els ajuntaments a reduir els riscos que aquests espais poden comportar per a la salut de les persones que els utilitzen. Per exemple, els tècnics de Dipsalut han comprovat que algunes patologies dermatològiques estan associades a una higiene insuficient de les sorres.

La primera acció que fan els tècnics és una visita per tal de disposar d'una primera impressió de l'estat de cada platja. Llavors, ells mateixos determinen el nombre i les característiques dels serveis que ofereix i fan una primera neteja i desinfecció inicial de les dutxes i rentapeus.

Posteriorment, agafen mostres d'aigua i les analitzen al laboratori per determinar si hi ha legionel·la. El fet que aquestes instal·lacions es muntin de nou cada estiu i que siguin d'aigua freda, fa molt baix el risc de propagació del bacteri. No obstant, si es detecta legionel·la, avisen immediatament l'ajuntament afectat i immediatament fan una neteja profunda. Després, es repeteixen les analítiques per certificar l'eradicació del bacteri i es recomanen mesures per evitar que la situació es torni a repetir.

Els tècnics de Dipsalut també revisen les plataformes de dutxes i rentapeus. En la realització dels seus treballs, miren si hi ha fongs, indicadors d'una neteja insuficient. En cas de trobar-ne, recomanen a l'ajuntament noves pautes de neteja.

El programa de supervisió de l'estat de les platges gironines també inclou el control de la sorra. Es prenen mostres representatives de les diferents zones -del mig de la platja i a tocar de l'aigua- per determinar si hi ha diferències significatives entre l'estat sanitari de la sorra en un i altre punt i poder afinar les recomanacions de neteja que se'n derivin.

Aquestes mostres de sorra es porten al laboratori i s'analitzen. Si durant el procés es detecten microorganismes -com ara paràsits, bacteris o fongs-, Dipsalut informa l'ajuntament corresponent perquè faci una neteja exhaustiva. També li recomanen nous protocols de neteja per millorar la higiene de la sorra.

Els anys anteriors, els resultats de les inspeccions han evidenciat un, en general, molt bon estat de les platges gironines. Totes les dutxes i els rentapeus s'han mantingut lliures de legionel·la i, majoritàriament, en bon estat sanitari. Pel que fa a la sorra, només una petita part de les mostres preses han presentat algun tipus de deficiència. Bàsicament, s'han trobat restes fecals per contaminació creuada.

Set-centes piscines

Enguany, Dipsalut també revisa 700 piscines d'ús públic. Ho fa dins els programes d'avaluació higiènica i sanitària de les piscines d'ús públic i el de suport a la gestió del risc derivat de les piscines d'ús públic de titularitat i/o gestió municipal.

Les piscines que són objecte d'inspecció són d'ús públic; és a dir, inclou totes aquelles que poden ser utilitzades per qualsevol persona -encara que calgui pagar una entrada per accedir-hi- com ara les municipals, les de parcs aquàtics, d'hotels, càmpings, centres esportius... Els tècnics analitzen una sèrie de riscos per a la salut dels usuaris que conflueixen en aquestes instal·lacions i que poden estar associats a elements arquitectònics poc apropiats o a un manteniment deficient de la piscina.

Garantir la salubritat d'aquests equipaments, siguin o no de titularitat municipal, és una és una competència dels ajuntaments. Dipsalut els dóna suport en aquesta tasca, assumint els servei d'avaluació i control i recomanant les mesures correctores necessàries perquè es pugui garantir la seguretat dels usuaris d'aquests equipaments.

La majoria, en bon estat

Els darrers quatre anys en els quals s'ha desenvolupat aquest programa de control s'ha comprovat que la gran majoria de piscines està en perfecte estat o que, en tot cas, presenten algunes deficiències que no comporten riscos destacables per a la salut de les persones. En aquestes últimes circumstàncies, des de Dipsalut informen que han estat fàcilment corregibles, com ara deficiències en el manteniment o no mostrar al públic els resultats de les analítiques que cal fer periòdicament.