Eradicar la flora invasora que amenaça el patrimoni natural del Cap de Creus. Aquest és l'objectiu de l'anomenat «Projecte Carpobrotus», impulsat per BIOSFERA Associació d'Educació Ambiental i que compta amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat del Ministeri d'Agricultura, el Parc Natural de Cap de Creus i l'Ajuntament de Cadaqués. L'actuació es posarà en marxa aquest dissabte i busca voluntaris que treballin en les jornades per eliminar una de les espècies que més afecten aquesta zona: Carpobrotus spp, coneguda amb el nom d'"Ungla de gat". L'equip de biòlegs que integren aquesta entitat calculen que un 5% del Parc està envaït per plantes exòtiques i entre elles aquesta, una de les més perilloses per a la flora autòctona del parc perquè, a més, transforma l'entorn.

El projecte començarà dissabte i s'allargarà fins al mes d'octubre. Durant aquest període, els impulsors -aquesta associació dedicada a l'educació ambiental- organitzaran sortides comentades de natura tots els dissabtes i diumenges i, entre setmana, sortides concertades amb grups de deu persones. Durant la jornada els participants descobriran l'amençada vegetació autòctona del Cap de Creus, on asseguren que hi ha més d'un miler d'espècies diferents, entre elles alguns endemismes que només es troben al Parc.

A banda d'això, els voluntaris que hi participin també ajudaran a l'arrencada de la flora invasora. Per això, els organitzadors els facilitaran els materials necessaris. La directora del projecte, Agnès Collia, diu que «tothom pot poarticipar en aquesta iniciativa ambiental». Cadascuna de les jornades tindrà una durada de quatre hores i mitja i començaran a os quarts de deu del matí fins a les dues del migdia. La coordinadora de la iniciativa, Roser Farrés, per la seva banda afirma que s'oferiran consells per a la preservació del medi. Entre aquests, per exemple, hi haurà recomanacions per evitar la propagació de les espècies exòtiques invasores. «No plantar-les al jardí i no llençar-les mai al marge dels camins perquè són molt resistents i arrelen de manera molt ràpida», insisteix.

L'entitat assegura que la vegetació invasora afecta un 5% del total de la Reserva Integral del Cap de Creus, el que es tradueix en una superfície d'unes cinc hectàrees. Ën l'àmbit del parc s'han catalogat més d'un centenar de plantes al·lòctones i representen ja un 10% del conjunt de la flora de l'espai natural. Entre elles la més agressiva i coneguda és l'«Ungla de gat». Fora del seu entorn originari, diuen, aquesta espècie resulta «perjudicial» per a la biodiversitat i es considera «no només invasora sinó també transformadora de l'entorn natural».

De fàcil reproducció

I és que questa espècie és originària de Sud-Àfrica i és molt utilitzada en jardineria per la seva eficàcia com a planta entapissant i la seva resistència a la sequera. També, però, es reprodueix molt fàcilment i, per això, s'ha extès a molts punts del litoral de la Península Ibèrica, les Illes Balears i Canàries, «posant en perill el patrimoni natural». A l'Estat Espanyol, diuen, s'estan duent a terme diferents campanyes per eradicar aquestes plantes en indrets com Mallorca, Menorca o el País Basc, entre d'altres.