El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut (CiU), va retirar ahir les responsabilitats de l'àrea de comunicació a Josep Maria Amargant per ordre de la direcció d'Unió Democràtica. L'episodi es produeix després que el cap de Protocol escrivís un dur article d'opinió per defensar-se de les crítiques del vicesecretari general d'Unió, Antoni Font. La decisió dels democristians ha provocat fortes tensions entre Unió i Convergència, que reclamava que no s'atenguessin les peticions de la direcció nacional.

Oficialment, la Diputació manté que aquesta decisió és una simple reorganització del departament de Protocol, Premsa i Comunicació que quedarà dividit en dues parts. Segons fonts de l'ens, Protocol continuarà a mans de Josep Maria Amargant, mentre que Premsa i Comunicació passarà a dependre directament de Presidència i en concret del cap de gabinet i alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat, militant d'Unió. Aquesta assumpció de responsabilitats per part de Prat, però, és transitòria, ja que s'està buscant un perfil "professional i idoni", segons han explicat les mateixes fonts sense precisar cap altre detall.

Quan es pregunta el perquè de la decisió, l'ens tampoc dóna gaires dades i es limita a explicar que cinc mesos després d'haver-se produït el relleu a la presidència de l'organisme, "dins de la casa s'ha cregut oportú fer aquest canvi". Per la seva banda, el president Joan Giraut va explicar que "el canvi és per anar a millor" i va voler remarcar que "no és cap càstig".

El mateix Josep Maria Amargant considera que és una "purga" per no haver "entomat" les crítiques per part de la direcció nacional d'Unió Democràtica.

Segons Amargant, el president de la Diputació va comunicar-li que el cessaria el passat dimecres després de la reunió del Pacte pel Dret a Decidir. Giraut s'havia vist una estona abans amb el vicesecretari general d'UDC, Antoni Font.

Giraut va comunicar a Amargant que era una persona que l'havia ajudat molt i que era molt bon professional però que havia rebut l'ordre de prescindir de la seva ajuda. La decisió estava presa i no es podia tornar enrere. Malgrat això des de dimecres passat es van produir diverses trobades i la tensió als passadissos de la Diputació entre els representants d'Unió i CDC ha anat en augment. No obstant això, els dirigents de CDC han optat per la prudència en les seves declaracions públiques.

Ahir al matí, els vicepresidents Miquel Noguer i Xavier Soy van tractar d'intercedir davant Giraut per evitar el "càstig" al funcionari provincial. La decisió, però, ja no es va canviar. Giraut va ordenar l'entrega del decret a Amargant.

L'enfrontament amb Font

L'enfrontament entre Antoni Font i Josep Maria Amargant es va produir el passat cap de setmana. Font va negar que estigués al corrent de les negociacions entre Minerva Amador i Jaume Torramadé ni de la persona encarregada de dur-les a terme. "Al senyor Amargant, no tinc el gust de conèixer-lo de res i, pel que m'han dit, me n'alegro", va afirmar Font.

Amargant, però, el va desmentir 24 hores després quan va revelar que Antoni Font era un dels assistents a una reunió que es van produir a la Diputació de Girona arran de fer-se públiques les denúncies creuades entre Jaume Torramadé i Minerva Amador.

En un article a Diari de Girona Amargant va revelar que a més de Font "al despatx del president de la Diputació" hi eren també Joan Cañada, Eduard Berloso, Josep Maria Bros i Ferran Pedró. Antonni Font i Jaume Torramadé també van mantenir una conversa divendres passat durant l'assemblea de la Intercomarcal d'UDC.