La Direcció General de Protecció Civil va presentar ahir una nova pàgina web amb informació en temps real de 236 platges de tot el litoral català. Així, el nou servei posarà a disposició dels ciutadans la situació de seguretat en el bany amb la bandera que oneja en cada moment, si la platja compta amb socorristes, i d'altres informacions com, per exemple, si hi ha presència de meduses. La novetat del nou web, com va destacar el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, és que serà gestionat individualment pel personal de seguretat de cada platja en temps real i que tothom qui ho vulgui podrà inserir la web a d'altres portals de serveis turístics diversos o de mitjans de comunicació.

La nova web conté informació en temps real de la situació de seguretat en el bany de les platges, amb la bandera que hi oneja en cada moment, i informació sobre si, per exemple, hi ha meduses a la platja, si tenen vigilància o no, horaris d'aquest servei, si té dutxes, banys públics, fonts d'aigua potable o aparcament.

Aurich va apuntar que la informació serà introduïda pels mateixos ajuntaments que disposaran d'una clau d'accés al web per poder modificar-la quan ho creguin convenient. Normalment, els encarregats d'actualitzar la informació seran els mateixos encarregats de la seguretat a les platges, és a dir, membres de la Creu Roja i dels diferents operadors privats que realitzen aquesta tasca.

En aquest sentit, Gerard Canals, socorrista a Platja d'Aro, va explicar ahir a l'acte de presentació que el primer que faran a l'arribar a la platja serà introduir les dades corresponents a l'estat de la mateixa i que a mesura que variïn les condicions l'aniran actualitzant. Una immediatesa, va apuntar, que millorarà molt la informació que fins ara rebien els usuaris i que permetrà, per exemple, conèixer amb antel·lació si la platja a la que es vol anar té meduses.

79 socorristes a 28 platges

Des d'aquest mes de juny i fins a mitjans setembre, 79 socorristes de la Creu Roja, entre voluntaris i personal remunerat, vigilaran 28 platges del litoral gironí per garantir la seguretat dels banyistes. La campanya, que va començar el cap de setmana passat, compta amb sis ambulàncies, sis embarcacions, tretze desfibril·ladors i assegurarà l'atenció sociosanitària - prevenció, vigilància, salvament i socorrisme- de vuit municipis de la demarcació.

L'any passat, els socorristes van dur a terme 11.191 assistències, superant de llarg les 8.954 que es van fer al 2011, van rescatar 65 banyistes i van atendre 121 menors que s'havien perdut. A més, 584 persones van requerir els serveis de la cadira amfíbia.

L'assistència dels socorristes es basa en tasques de vigilància, prevenció de riscos, rescat de persones en perill d'ofegar-se o rastreig per localitzar banyistes i menors extraviats. També porten a terme primers auxilis i practiquen evacuacions sempre que sigui necessari. Totes les platges amb cobertura de la Creu Roja disposen d'un lloc d'auxili al qual els banyistes es poden adreçar si necessiten atenció sociosanitària.

Com és habitual, la Creu Roja oferirà els serveis de cadira amfíbia i productes de suport a les platges de Roses, Llançà, l'Escala, Portbou, Castelló d'Empúries, Begur, Palafrugell, Pals i Sant Feliu de Guíxols.