El Carpobrotus, més coneguda com a ungla de gat, va arribar a la comarca de l'Alt Empordà com una planta ornamental i l'espècie, aprofitant les bones condicions del terreny, ha anat creixent i escampant-se per tota la zona. La planta envaeix el terreny de les espècies autòctones, n'impossibilita el creixement i els pren la llum.

Per ajudar a eradicar la presència d'aquesta planta a la zona, una desena de persones vingudes d'arreu de les comarques gironines i de Barcelona es van traslladar ahir fins al paratge de Tudela, al bell mig del Parc Natural del Cap de Creus, per participar en el projecte organitzat des de l'associació d'educació ambiental Biosfera. La iniciativa havia d'arrencar aquest dissabte passat però la manca de participants va fer que els organitzadors decidissin aplaçar-ho fins ahir, diumenge.

Les jornades s'allargaran durant tots els caps de setmana fins al proper mes d'octubre tot i que s'aturaran del 15 de juliol al 30 d'agost perquè coincideixen amb l'època turística.

104 espècies exòtiques

Amb cubells, bosses, guants i bambes els participants es van dedicar ahir a arrancar totes les plantes d'aquesta espècie que van trobar per la zona. El Carpobrotus, més coneguda com a ungla de drac o dits de bruixa és originària de Sud Àfrica, és molt perjudicial perquè impossibilita el creixement de les plantes autòctones i canvia el terreny on s'instal·la", va ressaltar la coordinadora del projecte, Roser Farrés. Actualment aquesta espècie afecta un 5% del parc natural del Cap de Creus.

Aquesta però no és la única planta invasora que ha trobat en el Parc Natural del Cap de Creus el seu nou hàbitat. A tota la zona ja s'han catalogat 104 espècies de plantes exòtiques, 12 de les quals tenen un comportament invasor com la gazània o l'àloe.

"El que intentem amb aquesta iniciativa és sensibilitzar a la gent, fer-ho més participatiu i que la ciutadania tingui en compte que no es poden llançar mai plantes invasores als marges dels camins", va detallar Farrés. Amb aquest objectiu les jornades d'eradicació es complementeran amb explicacions i detalls sobre la propagació d'aquestes espècies.

"Sóc biòleg de la Universitat de Girona, tinc amics que es dediquen a aquest àmbit i em va semblar una gran idea poder participar-hi, tot el que sigui eradicar espècies invasores és important perquè cal preservar el que és nostre", va explicar l'Àlex, un dels voluntaris en el projecte de Biosfera.