El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha posat sobre la taula les necessitats de creixement del port de Palamós i ha reclamat que entri a l'espai Schengen i que s'hi autoritzi un Punt d'Inspecció Fronterer (PIF). Per Vila, el desenvolupament i la competitivitat del port passa inevitablement per aquests dos aspectes.

Segons el Departament de Territori, la incorporació del port a l'espai Schengen li permetria actuar com a frontera marítima exterior. Així, un creuer podria salpar de qualsevol país extracomunitari i anar directament a Palamós.

D'altra banda, consideren que el PIF és imprescindible per fer créixer l'activitat comercial del port ja que permetria l'entrada de productes vegetals i animals extracomunitaris destinats al consum humà. Ports de la Generalitat ja disposa d'un espai i d'una partida pressupostària per construir l'edifici.

Les reclamacions fetes davant el govern espanyol i les autoritats de la Unió Europea coincideixen amb l'inici de la temporada d'estiu. De fet, des d'aquest cap de setmana ja onegen les banderes blaves a les 28 platges gironines que han aconseguit la distinció. Entre elles no hi ha la platja de Roses que, malgrat que el seu alcalde, Carles Pàramo, assegura que està en bon estat i que es destinen 600.000 euros anuals per mantenir-ne la qualitat, no ha obtingut el guardó.