"És un moment dur quan estàs a l'hospital, després de tenir els teus fills, i t'adones que no només són molt petits, sinó que estan entre la vida i la mort", explica Laura Riera, mirant els seus fills bessons, en Martí i la Joana, ara ja amb un ampli somriure als llavis. El mal tràngol va durar diversos mesos. Els bessons van néixer a les 29 setmanes de gestació, massa aviat. Com a prematurs extrems, els nens no tenien ben formats els òrgans. A més, s'hi va afegir el problema que a la Laura no li pujava la llet. Per a en Martí i la Joana, l'existència del Banc de Llet Materna va ser crucial.

Segons explica Gemma Valeta, directora del Banc de Llet Materna de Catalunya, aquesta és el millor aliment per a un nadó perquè és innòcua i conté proteïnes, anticossos i greixos que garanteixen el creixement i protegeixen el lactant de malalties freqüents.

La llet prové d'altres mares amb fills lactants i que fan prou llet per donar-ne una part. La llet materna només s'administra amb prescripció mèdica.

Des que es va crear el Banc de Llet, ara fa poc més de dos anys, a les comarques gironines hi ha hagut 38 mares que s'han convertit en donants de llet. En total, han recollit 127 litres de llet materna que han servit per alimentar 14 nadons prematurs. Només poden rebre llet materna de banc els prematurs extrems que hagin nascut pesant menys d'1 quilo i mig o abans de complir les 32 setmanes de gestació.

Els beneficis d'un petit gest

Raquel Callol és una d'aquestes dones que va decidir convertir-se en donant. Ho va fer després de tenir el segon fill i assegura que tot va ser molt senzill: la família viu a Girona i la Raquel només va haver d'anar fins a l'hospital Trueta, va omplir un qüestionari, li van fer analítiques i li van donar un tirallet i diversos recipients per omplir. "La veritat és que el procés és fàcil, et treus la llet, la congeles anotant la data i quan tens uns quants recipients plens, truques i te la venen a buscar a casa", detalla.