L'Audiència de Girona ha absolt tres traficants de Figueres perquè l'escorcoll del seu pis es va fer de manera irregular. Els Mossos d'Esquadra, quan van registrar el domicili, hi van trobar mig quilo de cocaïna i una balança de precisió. El preu de la droga era d'uns 14.000 euros al mercat negre. Tot i això, però, segons recull la sentència, els agents van fer servir una curiosa estratègia per poder entrar al pis. Com que el jutjat que portava el cas els va denegar el registre, els mossos ho van demanar a un altre jutjat, sense dir res que el primer els hi havia tombat la petició. L'Audiència de Girona qualifica aquesta picaresca "d'inacceptable" i, per això, absol els tres acusats d'aquest delicte.

El cas que ara s'ha sentenciat va arrencar la matinada del 12 de febrer de l'any passat. Aquella nit, una patrulla de Mossos d'Esquadra va anar a un domicili del carrer Jóncols de Figueres perquè havien rebut una alerta d'una possible violència domèstica. La trucava alertava que un dels inquilins, Cristian Moldovan, que és romanès i té 35 anys, havia colpejat la seva parella (una jove de 27 anys) i el noi amb qui compartien pis (que té 22 anys).

Quan els agents van entrar al domicili, no hi havia ni rastre de Moldovan. Mentre estaven parlant amb els altres dos inquilins, però, el romanès va sortir de sobte de dins d'un armari (on s'havia amagat), va empènyer un mosso i va ventar un cop de puny a la cara de l'altre.

El serial que ha envoltat aquest cas, però, no s'acaba aquí. Durant aquella visita al pis, els agents van detectar-hi alguna cosa sospitosa i, dos dies més tard, van fer-hi una entrada i registre. L'escorcoll va permetre trobar 470 grams de cocaïna (amb un valor de 14.000 euros al mercat negre), una balança de precisió i una premsa.

Per aquests fets, tots tres inquilins del pis van acabar detinguts per tràfic de drogues. A més, Cristian Moldovan va ingressar a presó en espera de judici. En total, el romanès s'enfrontava a una condemna global de dotze anys i tres mesos per tràfic de drogues, lesions i atemptat a agents de l'autoritat. Als altres dos, el fiscal els demanava quatre anys i mig de presó a cadascun per un delicte contra la salut pública.

Apart de la presó, a més, l'acusació demanava que cadascun d'ells pagués una multa de 40.000 euros per tenir la partida de droga a casa seva. El judici per aquests fets va arribar a l'Audiència de Girona a mitjans juny i, de tot allò que podria haver arribat a ser, al final s'ha saldat amb una condemna quasi simbòlica per a Moldovan.

Picaresca en l'escorcoll

La sentència, tot i admetre que els tres processats guardaven cocaïna al pis, els absol a tots del delicte contra la salut pública. El motiu principal és que, com recull l'escrit, l'entrada i registre al domicili es va fer de manera totalment irregular.

Segons recull la sentència, els agents van fer servir una curiosa estratègia per poder entrar al pis. Com que el Jutjat d'Instrucció 7 de Figueres -que era qui portava el cas- els va denegar el registre, els mossos ho van demanar a un altre (en aquest cas el número 8), que sí que els va concedir l'ordre. Per aconseguir-la, però, els mossos no van dir res sobre el fet que el primer els havia tombat la petició.

L'Audiència de Girona qualifica el comportament dels agents "d'absolutament inacceptable" i els acusa d'haver fet servir la picaresca per obtenir l'ordre d'entrada i registre. "La policia no només va intentar que un altre jutjat que no era el competent els hi donés l'autorització, sinó que la va aconseguir ocultant que ja se'ls havia denegat l'escorcoll", recull l'escrit.

Per aquests motius, i perquè tampoc durant el judici no es va treure res clar, la Secció Quarta de l'Audiència de Girona absol els tres processats del delicte contra la salut pública. I a Cristian Moldovan l'acaba condemnant a un any i mig de presó (que ja ha complert) per haver agredit els dos mossos i a pagar una multa de 1.440 euros per lesions. Pel què fa a la responsabilitat civil, Moldovan haurà d'indemnitzar cada policia amb 138 euros per l'empenta i el cop de puny que els va donar.